Skip to main content

Moren dømt til tre års fengsel i Valdres-saken

Høyesterett har forkastet Camilla Heggelunds anke, og heller skjerpet straffen betydelig. Her er hennes forsvarer Aasmund Sandland under innledningen i Høyesterett.

Foto: Knut Bjerke

Camilla Heggelund (48) må sone tre år i fengsel etter dødsfallet i Valdres. Høyesterett mener Angelica (13) ble utsatt for vedvarende mishandling av moren.

Det er en betydelig skjerpelse av straffen i dommen fra Eidsivating lagmannsrett. 14. februar, dømte lagmannsretten Heggelund til åtte måneders betinget fengsel for grov mishandling av datteren Angelica (13). 

Dommen innebar at moren fra Lommedalen i utgangspunktet slapp å sone fengsel. I tillegg til den betydelige skjerpelsen av straffen, mener Høyesterett at det ikke er grunnlag for å gjøre straffen betinget. 

Jenta fra Bærum ble erklært død på familiehytta på Beitostølen 31. desember 2015. Da veide hun 21 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8.

Barns rettssikkerhet

Lagmannsretten la betydelig vekt på at tiltalte gjennom nesten fire år hadde eneansvar for den anoreksisyke datteren, samt at hun åpenbart ønsket å hjelpe Angelica og sørge for at hun ble frisk. De viste også til at kvinnen fra Lommedalen hadde mistet sitt eneste barn. 

« Disse formildende forholdene kommer likevel i bakgrunnen når de veies mot de sterke allmennpreventive hensynene som er knyttet til å sikre barns rettsvern.», heter det i Høyesteretts enstemmige avgjørelse. 

Camilla Heggelund (47) med forsvarerne Aasmund O. Sandland og Ann Turid Bugge i rettssal 9 på Hamar tinghus under ankebehandlingen i lagmannsretten. 

Foto: EVA GROVEN

Ba om tre års fengsel

Både aktoratet og morens forsvarer anket lagmannsrettens avgjørelse.

Påtalemyndigheten mente straffen var for lav. Aktor Arne Ingvald Dymbe har hele tiden bedt om tre års fengsel – i tråd med Høyesteretts avgjørelse. 

Forsvarerne har på sin side stått fast ved at moren ikke kan straffes for grov mishandling, og mener retten har anvendt straffeloven feil. 

Utvilsomt mishandling

Høyesterett har forkastet forsvarernes anke. Dommerne mener tiltaltes «unnlatelse av å skaffe nødvendig – og etter hvert livsnødvendig – helsehjelp i en situasjon hvor Cs (Angelica Heggelund, red.anm.) helsetilstand ble stadig mer kritisk, var utvilsomt en vedvarende og kontinuerlig mishandlingssituasjon».

«Helhetsinntrykket er at tiltalte aktivt unndro C (Angelica, red.anm.) fra nødvendig helsehjelp», heter det videre i avgjørelsen. 

Høyesterett mener dessuten morens uvilje mot helsevesenet og barnevernet «føyer seg inn i et mønster gjennom store deler av datterens sykdomsperiode».

Høyesterett har også vurdert morens anke over erstatningen til Angelicas far. Lagmannsretten dømte 48-åringen til å betale ham 120.000 kroner i erstatning. Også den er blitt forkastet. 

Moren har hele tiden nektet straffskyld. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.