Torsdag morgen ble det kjent at moren til den 13 år gamle jenta fra Lommedalen som ble funnet død på en hytte i Valdres nyttårsaften er tiltalt for grov mishandling. 

Ifølge tiltalen unnlot moren gjentatte ganger å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling i perioden 5. februar frem til hun døde 31. desember i fjor.

Påtalemyndigheten mener moren har vært bevisst på konsekvensene av sine handlinger, og således ikke har handlet uaktsomt.

LES OGSÅ: Valdres-saken: Mor tiltalt for grov mishandling

– Begge punktene i tiltalen krever forsett. Det innebærer at tiltalte har vært kjent med at handlingene hun har foretatt ville forverre jentas helsetilstand, sier førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe ved Statsadvokatene i Hedmark og Oppland.

LES OGSÅ: Forsvarer: – Mor og datter fleipet om bruk av vekter 

Tiltalen mot moren står i sterk kontrast til hvordan saken er blitt fremstilt av morens forsvarer, Arne Olav Sandland. I et intervju med Budstikka like etter siktelsen uttalte han at moren "hadde gjort alt for å berge datteren". Påtalemyndigheten mener på sin side at moren bevisst har sørget for at datteren ikke fikk nødvendig helsehjelp.

BAKGRUNN: Dette har skjedd i Valdres-saken

– Dypt tragisk

–  Dette er en dypt tragisk sak. Det er ikke tvil om at mor, utifra egne forutsetninger, har prøvd å gjøre det beste for datteren i mange situasjoner. Men hennes samlede oppførsel, særlig i fasen etter at hun tok med seg datteren til Beitostølen, har vært avgjørende for vår vurdering, sier Dymbe og legger til:

–  Uavhengig av forholdene tilbake i tid, og hvorvidt andre kan være å bebreide eller ikke, vil hun uansett rammes av det som er beskrevet i tiltalen.

Dymbe sier det er foretatt rettspsykiatriske undersøkelser knyttet  morens psykiske helse, men ønsker ikke å kommentere det nærmere.

– Kan komme mer

Ifølge påtalemyndigheten skal moren ha sendt en SMS til datteren, og bedt henne ta på seg vekter og løse klær i forbindelse med at barnevernet skulle veie henne. Morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland, hevder SMS-en som er nevnt i tiltalen er en spøk mellom mor og datter.

–  Det får bli en del av bevisføringen. Punktene som er nevnt i tiltalene er eksempler som beskriver hvordan mor gjentatte ganger har unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp og behandling. Det kan komme enda mer i retten, sier førstestatsadvokaten.

Statsadvokaten sier påtalemyndigheten tar sikte på at saken kommer opp for retten på nyåret, helst før påske.