Skip to main content

Våren er her – kanskje med 20 varmegrader

Nå venter noen knallfine værdager, ifølge meteorologene. Dermed er en tur i vårsola, som her i vannkanten på Høvikodden, absolutt å anbefale.

Nå venter noen knallfine værdager, ifølge meteorologene. Dermed er en tur i vårsola, som her i vannkanten på Høvikodden, absolutt å anbefale.

Foto: TRINE JØDAL

Om alt klaffer, kan denne aprilhelgen bli en varmende opptur. I alle fall værmessig.

– Nå kommer våren skikkelig i gang, med sol og gode temperaturer. Men det er ikke unormalt med høytrykksperioder i månedsskiftet april/mai, sier meteorolog Roar Teigen hos Storm.

Hans prognoser viser stigende temperaturer inn i, og gjennom, helgen. Og slik blir det i alle fall til midten av kommende uke.

– Det ligger et høytrykk over Skandinavia nå, men det forsvinner østover til uken. Men høytrykksryggen blir liggende og holder lavtrykkene unna Østlandet, sier Teigen.

Storm-meteorologen forteller at det fortsatt blir lokal nattefrost, fordi fraværet av skyer gjør at energien stråler ut i atmosfæren. Men på dagtid har Teigen varme nyheter.

– Lørdag blir det rundt 16 grader enkelte steder. Fra søndag til tirsdag opp mot 18 grader, sier Teigen med blikket fortsatt rettet mot prognosene på skjermen foran seg.

– Kanskje 19 grader også. Jeg kan ikke utelukke at det blir over 20 grader, varsler meteorologen.

Solen får jobbe i fred

Teigens kollega hos Meteorologisk institutt, Håkon Mjelstad, mener også temperaturen skal et godt stykke opp i tosifret de neste dagene.

– Men 20 grader, da skal vi virkelig tyne det. Med flaks er vi der oppe, men 16–18 grader er definitivt innen rekkevidde, sier Mjelstad.

Han forteller at det blir slike stabile forhold på denne tiden av året når solen får jobbe i fred. Mjelstad sier det vil holde seg slik en stund, i denne sammenheng er det til onsdag.

– I midten av kommende uke snur det litt tilbake i retning av slik vi har hatt det, med vind fra nord og kjøligere vær. Det betyr ikke nødvendigvis at det kommer nedbør, men vi bør bli glade om vi opplever ti plussgrader, sier Håkon Mjelstad.

Vinterblek hud

Distriktssjef Christine Lager Nesje i Kreftforeningen skjønner godt at mange ønsker å nyte sola, og at den er etterlengtet nå. Da er det også lett å glemme de enkle solvettreglene. 

– «Bråsoling» fører ofte til at du blir solbrent, så det bør du unngå. Risikoen for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent, sier Nesje.

Vinterblek hud blir lettere solbrent, så selv om det er herlig å være ute i sola etter en lang vinter bør du være ekstra forsiktig tidlig i sesongen.

Distriktssjef Christine Lager Nesje i Kreftforeningen.

Distriktssjef Christine Lager Nesje i Kreftforeningen.

FOTO: KREFTFORENINGEN

Nesje har følgende råd før du går ut i vårsola:

** Begrens tiden i sola – for ikke å bli solbrent: Din beste solbeskyttelse er å være kortere tid i den sterke sola midt på dagen. Risikoen for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent.

** Bruk klær og skygge som solbeskyttelse: Klær, noe på hodet, solbriller og skygge er viktig som beskyttelse mot sterk sol. Jo lysere hud, desto viktigere er det å beskytte seg.

** Bruk rikelig med solkrem: Bruk minimum faktor 30 og ikke vær lenge i sterk sol selv om du har smurt deg. Vær raus med kremen. Best effekt får du ved å smøre deg før du går ut. Gjenta etter to timer, hvis du f.eks. har svettet bort kremen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.