Skip to main content

Nå kommer pøsregn og kraftig vind

Meteorologene advarer mot kraftige vindkast og mye nedbør tirsdag kveld og natt til onsdag. Løse gjenstander ute bør fjernes eller festes, sier Kristen Gislefoss.

Foto: KARL BRAANAAS

Opp mot 25 millimeter nedbør og kraftige vindkast ventes frem til onsdag på dagtid. – Har du løse gjenstander, bør de sikres, råder meteorologen.

Nedbøren og vinden starter i løpet av tidlig tirsdag kveld.

– Man vil nok merke en del vindkast som kommer fra sørlig retning. Kastene kan komme opp i 20–25 meter i sekundet, men de er ikke langvarige, forteller Kristen Gislefoss fra Jar, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt. 

– Hvis man har løse gjenstander ute som er utsatt for vind fra sør, så bør disse absolutt sikres, råder han videre.

I tillegg til vinden, kommer det også mengder med nedbør.

– Det vil komme sannsynligvis mellom 20–25 millimeter fra middag tirsdag til middag onsdag, anslår Gislefoss.

Snø og sludd blir regn

Meteorologen hos Storm ser mye av det samme som sin kollega på Blindern.

– Den største intensiteten i nedbøren vil komme i løpet av natten, så roer det seg litt utover morgenen onsdag, sier Stig-Arild Fagerli hos Storm.

Begge meteorologene er enige om at nedbøren starter som snø eller sludd tirsdag før den går over til regn.

– Det kan tenkes at det blir noe utfordrende kjøreforhold onsdag morgen, men hovedveiene vil nok være mest våte etter at nedbøren har gått over til regn i løpet av natten, sier Fagerli.

Også de neste dagene vil det komme perioder med nedbør.

– Både natt til torsdag og natt til fredag og utover fredagen vil det komme mer nedbør, forteller Kristen Gislefoss.

Har startet salting

Vakthavende brannsjef Mathias Drange i Asker og Bærum brannvesen sier de som er på vakt tirsdag kveld og natt til onsdag har registrert varslene om både nedbør og vind.

– Vi er alltid best mulig forberedt på hva slikt vær kan føre til. Våre mannskaper er godt trent i å takle vær og vind, og vi har også utstyr for å kunne håndtere det som eventuelt skulle oppstå av hendelser, sier Drange.

Veitrafikksentralen har allerede saltbiler ute på de mest trafikkerte veiene for å være preventive.

– Dette været har jo vært meldt en stund, og at det kan bli veldig glatt i kveld og gjennom natten frem til morgentimene onsdag er ikke utenkelig, sier trafikkoperatør Nils Aae hos Veitrafikksentralen.

– Spesielt når det er spådd regn er vi ute og salter på forhånd slik at nedbøren ikke skal fryse på bakken. Men det er ikke til å unngå at det vil fryse på noen steder, så vi ber sjåfører kjøre forsiktig og avpasse farten etter forholdene, sier Aae.

Mannskapet er klart

Også kommunene har tatt sine forholdsregler med tanke på at man venter regn, vind og temperatur rundt 0 grader.

– Asker drift har alt mannskap tilgjengelig når det gjelder vinterberedskap på veiene. I tillegg har vann og avløp beredskap, de følger med på blant annet sluk, rister bekker og vassdrag, sier Kari Ekerholt, leder for kommunalteknisk avdeling i Asker kommune.

Hun forteller at det ble ryddet og renset for kort tid siden etter forrige periode med regn og mye vann.

– Vi mener vi har gjort det som kan gjøres i forkant, sier Ekerholt.

Kommunalsjef Svein Finnanger i Bærum sier de er forberedt på at underkjølt regn kan skape krevende forhold på veiene.

– Vi har rutiner på dette, og har bemanning som følger med. Vi kaller ut til salting, strøing og brøyting etter de standardene vi har, sier Finnanger.

Han legger til at også sluk og avløp blir overvåket kontinuerlig.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.