Skip to main content

Meteorolog advarer mot bading

Det blir stor sjanse for lyn og torden i ettermiddag, melder vakthavende meteorolog.

Det blir stor sjanse for lyn og torden i ettermiddag, melder vakthavende meteorolog. 

Foto: Jørgen Lønø

Kraftige nedbørsbyger og mulig tordenvær kan sette en stopper for ettermiddagsbadingen i Asker og Bærum. Meteorolog ber folk revurdere badeplanene.

Meteorologisk institutt meldte tirsdag kveld om styrtregn i løpet av natten i Asker og Bærum. Til tross værmeldingen, uteble de store nedbørsmengdene.

– Der bommet vi. Det ble kun styrtregn i ytre Oslofjord, forteller vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad. 

Til tross for bommerten, prøver meteorologen seg med en ny spådom for dagen i dag: Regnet vil komme, men ikke før i ettermiddag. 

– Bygene vil være veldig lokale og svært kraftige, konstaterer Mjelstad. 

– Får du en skikkelig fulltreffer av en byge, kan vi se opp mot 40–50 millimeter nedbør.

Lyn og torden

I tillegg til det kraftige bygeværet, er sjansen stor for lyn og torden i Asker og Bærum. Derfor har meteorologen en sterk advarsel til ivrige ettermiddagssvømmere. 

– Tenk deg om to ganger før du bader. Se rundt deg. Er det truende skyer og byger, er det bare å komme deg raskt på land. Finn ly under tak, ikke under trær, slår meteorologen fast. 

Vann er nemlig strømførende. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet.

Han anslår at regnværet vil starte i 16-tiden og vare utover kvelden. 

– Selv om bygene kan være intense, vil det være kortvarig. Det er mye bevegelse i skyene. Du kan oppleve lite regn, mens det kan bøtte ned hos naboen, forklarer Mjelstad. 

Tropevær

Ifølge Yr.no vil det variere stort i nedbørsmengder. Alt fra null millimeter og opp til 8,5 millimeter. I tillegg vil temperaturene være på rundt 25 grader. 

– Det kan minne om tropevær vi er vant med fra varmere land. Det er veldig varmt og fuktig i luften. Da vil slike ekstreme regnbyger kunne oppstå, forteller han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.