Skip to main content

Flest lynnedslag i Viken

Juli har vært en heftig lynmåned.

Juli har vært en heftig lynmåned.

Foto: KARL BRAANAAS

Et forsikringsselskap melder om 45 prosent flere lynskader i juli sammenlignet med samme måned i fjor. Viken er fylket som er hardest rammet.

141 lynskader er meldt inn fra Viken i juli, melder Tryg Forsikring.

– Skadeomfanget varierer veldig, alt fra massive skader på enebolig som har hatt direkte treff, til kortslutninger som har medført at elektronikk eller elektriske apparater har sluttet å virke, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen.

Han foreløpig ikke tall for kun Asker og Bærum. Slik er statistikken for topp-fylkene:

  • Viken 141
  • Agder 116
  • Innlandet 75
  • Vestfold/Telemark 58

– Ta forholdsregler

Ole Johan Rygh, som arbeider med brannforebyggende tiltak hos Asker og Bærum brannvesen, sier at enkle forholdsregler hjelper mot lynskader.

– Folk flest bør sørge for å ha overspenningsvern og bruke autoriserte elektrikere til å montere det. Og så det gode, gamle rådet om å trekke ut stikkontakter når man vet lynnedslagene er på vei. Laptop, mobil, tv og så videre, sier han.

I fjor behandlet forsikringsselskapene i Norge nær 6.000 skadesaker etter lynnedslag og elektrisk fenomenskade, til en erstatningskostnad på over 268 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. August var sommermåneden med flest lynskader.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.