Skip to main content

Derfor stinker det oppkast ute

En illeluktende gass har satt sitt preg på de ellers idylliske jordene på Hvalstad. 

Foto: Ole Christian Nymoen

En vinter utenom det vanlige har ført til at distriktets idylliske jorder har blitt til stinkende sumpmark. 

En eim som kan minne om oppkast og avføring dekker store deler av Asker og Bærum. Smørsyren har for alvor meldt sitt inntog i distriktet. 

– Kona mi vasket parkdressen og støvlene til minstemann, fordi hun trodde han hadde rullet seg i hundedritt, forteller Christopher Mortensen. 

Både på Hvalstad, Billingstad, ved Bærum idrettspark på Rud og ved Sandvika hundepark ved Kjørbo har lukten allerede satt sitt preg. 

– Vi trodde en periode at det var huset det var noe i veien med også, sier Mortensen. 

Mildværet står bak

Men årsaken til lukten er hverken hundeekskrementer eller avvik i huset. Det er noe som kalles smørsyre, en lukt som blir dannet når organisk materiale brytes ned i jorden, uten nok oksygentilførsel. 

– Det har vært mye regn i stedet for snø, så jorden er vannmettet. Derfor er det ikke oksygen nok i jorden når disse forråtnelsesprosessen starter, forklarer Trond Haraldsen, seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Det er mikroorganismer som bor i jorda, som starter disse prosessene. 

– De våkner nå, fordi det er såpass mildt at de tror det er vår. Dermed skjer forråtnelsen i et vannbad som ligger over laget med tele i jorden, forklarer han. 

Kan komme flere ganger

Smørsyre er ikke et fenomen som pleier å se dagens lys før mye senere på året. Haraldsen har også merket lukten i Ås, hvor han jobber, men ikke like sterk som i Asker og Bærum. 

– Jeg har aldri opplevd at den kommer i januar. Det er veldig spesielt, sier Haraldsen. 

Selv om det er mildværet som har skylden for smørsyren, er det også mildværet som er løsningen for å bli kvitt lukten. 

Christopher Mortensen ved Hvalstad aktivitetspark ved en tidligere anledning.

Foto: Karl Braanaas

– Blir det litt opptørking i jorden, så vil denne lukten forsvinne ganske raskt, men det vil nok ta noen uker, forklarer Haraldsen. 

Fenomenet lukter kanskje vondt, men skal ikke være helseskadelig. Det kan dog ta litt tid før innbyggerne kan puste frisk luft igjen. 

Det kan hende det blir flere runder med dette, siden det har startet så tidlig på vinteren, forklarer Haraldsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.