Skip to main content

Denne helgen er det bare å juble for vinden

Gul sol, blå himmel og blader i flere farger på bakken. Det er duket for en fargerik høsthelg for dem som skal på tur i skog og mark.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Knallhelg i vente på værfronten. Men kle deg godt.

– Denne helgen er det dere i Oslo-området som er de heldige når vi snakker om været. Det har vært en flott høstuke, og det fortsetter i helgen, sier Ina Ynnesdal, vakthavende meteorolog hos Storm.

Årsaken til solskinn og flott høstvær de siste dagene, er en høytrykksrygg som har ligget over Sør-Norge. Det blir en endring inn i helgen, men knallværet holder stand.

– Grunnen til det fine været i helgen er at det blir overgang til nordavind, og da ligger Østlandet på lesiden, forklarer Ynnesdal.

Friske vindkast

Prognosene hos Storm-meteorologen viser at nordavinden tar med seg kjøligere luft enn det har vært de siste dagene, derfor er et klart råd at dunjakka må på.

– Det blir rundt 10–12 grader fredag og lørdag, men søndag er det ikke sikkert det blir tosifret selv om sola skinner, sier Ynnesdal.

– Det gjelder å kle seg godt, stedvis kan man oppleve friske vindkast, legger hun til.

TURTIPS TIL HELGEN: 

Therese Vincent Klemetsen (til venstre) er daglig leder på Brunkollen turisthytte. Her sammen med Helle Hauge.

Foto: KNUT BJERKE

Ber turgåere spre seg

Værmeldingen er godt nytt for driverne av markastuene. Turgåere tilbys servering, dog med noen endringer fra det normale. 

På Brunkollen i Bærumsmarka foregår all servering og betjening av markatravere utendørs.

– Denne høsten er ikke noe mindre travel enn tidligere år, men forskjellen er at gjestene ikke er innendørs, sier Brunkollen-driver Therese Vincent Klemetsen.

Ut av vinduene i høyden ser hun fine stier og flotte høstfarger, som bare venter på turgåerne. Men Klemetsen har et tips i disse koronatider.

– Besøk forskjellige markastuer, og gå noen stier du ikke har gått tidligere – så får man spredt seg, sier hun.

Eivind Nicander, her fotografert på serveringsstedet Garlaus, driver også Nygård lenger inn i Bærumsmarka.

Foto: Trude Blåsmo

Åpner alle lokalene

Eivind Nicander, som driver serveringsstedet Nygård i Bærumsmarka, forteller at de har tatt alle lokalene på eiendommen i bruk for å overholde smittevernreglene.

– Vi har servering inne på låven og ute på tunet. Det gule huset åpner vi når det er mye folk. Vi har god uteplass og en del seter innendørs, sier han.

Nicanders firma Sommer som Vinter driver også serveringsstedet Garlaus, ved Steinsskogen gravlund. Der er det midlertidig stengt.

– Garlaus har vært stengt siden 13. mars. Lokalet er for lite og trangt, med sju-åtte mennesker inne om gangen er bare tap å holde åpent, sier Nicander.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.