Skip to main content

Advarer mot styrtregn tirsdag kveld: – Kan komme 20 mm nedbør på én time

Med gult farevarsel om styrtregn tirsdag kveld kan det se slik ut mange steder i Asker og Bærum. 

Foto: KARL BRAANAAS

Meteorologisk institutt varsler at det kan bli styrtregn i Asker og Bærum i kveldstimene tirsdag. Men etter regn kommer sol.

Farevarselet gjelder for store deler av Østlandet, men inkluderer også Asker og Bærum. Tirsdag kveld kan det komme så mye som 20 millimeter nedbør på én time, og 35 millimeter på tre timer. 

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes sier det ikke er helt sikkert akkurat hvor styrtregnet kommer ned, men ber folk være forberedt.

– Fra og med tirsdag ettermiddag kan det komme store mengde nedbør på kort tid, og muligens litt tordenvær. Det vil passere rundt midnatt, sier hun. 

Meteorologen anbefaler folk å være forsiktige på veiene da det kan komme mye vann, og være noe nedsatt sikt. Samtidig sier hun det er liten sannsynlighet for at farevarselet øker til oransje nivå. 

– Uten dette må man være obs på det vanlige; sørg for å ha gode steder hvor vannet kan renne bort, slik at det ikke ender opp i kjelleren, sier hun videre. 

– Slutten av uken ser bedre ut

På onsdag forteller meteorologen at komme til å bli noe skiftende vær, med både spredte byger og muligens noe sol. 

– Torsdag og fredag derimot ser bedre ut – det kan bli en god del sol, og stort sett opphold. Temperaturene kan krype over 20 grader, sier Moxnes. 

De samme utsiktene har Storm-meteorolog Isak Slettebø på sine skjermer.

– Det ser lovende ut for Østlandet fra torsdag av, hvis utgangspunktet er det været vi har hatt de siste dagene, sier han.

Slettebø melder om overgang til «mer alminnelig sommervær» når regnet har gitt seg. 

– Det blir ikke vanvittige temperaturer, men vi snakker nok nærmere 20 grader enn 10. I helgen kan det bli noe mer skyer, uten at det nødvendigvis kommer nedbør, forteller han.

Nordpolen er «værsentral»

Årsaken til at det veksler i været, finnes blant annet over Nordpolen. Der ligger et kraftig høytrykk.

– Med litt godvilje kan vi si at dette høytrykket fordeler en kjøligere værtype sørover, mens det stabile sommerværet uteblir for Europas del. Men i andre deler av verden, for eksempel Nord-Amerika, er det varmere, forklarer Isak Slettebø.

– Og det er forholdsvis mildt på Nordpolen også, tirsdag formiddag ligger temperaturen der på to plussgrader, legger han til.

PS: Hvis du synes det har regnet mye i Asker og Bærum i juli, har du rett i det. Men det er en stund til «julikvoten» er passert.

– Asker har bare fått 70 prosent av normalen for julinedbør. I Lier er tilsvarende tall 79 prosent, mens i Oslo har 97 prosent av normalen kommet når vi er halvveis i måneden, sier klimavakt Line Båserud hos Meteorologisk institutt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.