Vi har en virkelig flott vinter og det gir oss skimuligheter i alle områder av marka. Mars er en måned med varierende temperaturer, og vi anbefaler som vanlig å sjekke iMarka-appen før turen starter. Da ser du hvor det er blitt preparert og hvordan forholdene er der du skal gå på tur.

Vi kommer med bil fra Asker-siden, passerer gjennom Sætre og fortsetter til vi får skilt merket Grønsand på vår høyre hånd. Herfra følger vi Grønsandveien forbi Grønsand gjestegård, steingjerder og jorder til enden av veien og parkeringsplassen Myrvold. For de uten bil er nærmeste kollektivstopp Storsandtoppen, cirka 1,3 kilometer fra parkeringsplassen på Myrvold. Da er det bare å følge skisporene fra gjestegården over jordene inn til Myrvold.

Fra bommen på Myrvold følger vi skisporet langs skogsbilveien slakt oppover. Etter 250 meter møter vi den andre skiløypa fra parkeringsplassen. Traseen rammes hele veien inn av lun gran- og furuskog med sildrende bekkefar på hver side. Etter et par kilometer møter vi på et par større skogsmaskiner som driver felling og rydding, men det går fint å ta seg forbi. Vi kommer til et veiskille hvor vi fortsetter rett frem retning Stikkvannshytta. Etter en liten motbakke flater løypa litt ut før vi får en kort utforkjøring ned til veiskille på Øvre Lamyra.

Har man lyst til å ta en sving innom Stikkvannshytta herfra, ligger den 1,8 kilometer unna. Den eies og drives av Hurum Turistforening og er åpen for servering hver helg i vinterhalvåret. Vi velger imidlertid bakken rett opp til den vakre setervollen Bjørnåsen som tilbyr en panoramautsikt i alle himmelretninger. Denne setervollen er en del av Nordre Grønsand gård og driftes av Grønsand Gjestegård.

Det var grunneier Terje Wiggo Nielsen – som døde i fjor – som for noen år tilbake tok initiativ til å rydde Bjørnåsen for trær og stubber, anla beiteområde, et par tjern og gjerdet inn vollen. Derved den spektakulære utsikten og den vakre vollen.

Vi slår oss ned ved den gule hytta på toppen av Bjørnåsen naturpark. Her er det fint å sitte i solveggen og ta i bruk bålplassen. Denne hytta leies for øvrig ut av Grønsand Gjestegård.

Etter rasten tar vi løypa ned mot den store gapahuken i bunnen av bakken som er inngjerdet av et høyt steingjerde og en liten bu. Vi svinger innom bare for å se at bålplassen i midten enn så lenge er noe nedsnødd.

Deretter sklir vi videre i de fine skisporene til vi kommer til et veiskille med skilt som viser Sætre til venstre, Storsand til høyre. Vi velger førstnevnte, og vips er vi tilbake på skogsbilveien vi kom på. Herfra er det samme vei tilbake, bortsett fra at vi i den siste bakken ned mot parkeringsplassen velger skiløypa inn til venstre og som går i en liten bue tilbake til Myrvold. Her noterer vi oss i overkant av 7 familievennlige kilometer. God tur og god helg!