Savner nominerte til priser
Asker kommune mangler kandidater til priser innen kultur, tilgjengelighet, byggeskikk og frivillighet. Kun to forslag har kommet inn.
– I år har vi bare fått inn to forslag på kandidater til kulturprisen, og ingen til prisene for frivillighet, byggeskikk og tilgjengelighet, sier Rigmor Stenvik, kulturrådgiver i Asker kommune.
Hun forteller at det i mange år har vært få forslag til priskandidater.
– Hva tror du er årsaken?
– Det kan skyldes at mange ikke kjenner til prisene, eller vet at de kan foreslå kandidater til dem. Det betyr at kommunen bør bli mer aktive på å markedsføre prisene, sier hun.
– Kan det være at prisene har utspilt sin rolle?
– Nei, prisene er viktige. De er både en anerkjennelse for det vinnerne har gjort, og en inspirasjon til videre innsats for dem og andre, sier Stenvik.
- Kulturprisen kan gis til enkeltpersoner, institusjoner og organisasjoner som har vist evne og vilje til å yte kulturinnsats utover det vanlige. Prisvinneren må ha nær tilknytning til Askers kulturliv.
- Byggeskikkprisen i Asker er opprettet og blir utdelt av Asker kommune. Prisen er en hederspris for bebyggelse og uteanlegg i kommunen, som gjennom sin utforming og innpasning i sted og miljø kan bidra til å heve den allmenne byggeskikk. Byggeskikkprisen ble første gang gitt ut i 1991 i tidligere Asker, den gang til Vollen handelshus og Kafé Oscar. Siden den gang har prisen blitt gitt til både eneboliger, tomannsboliger, offentlige bygg, næringsbygg og større utbyggingskomplekser.
- Tilgjengelighetsprisen skal gi honnør til personer, organisasjoner eller virksomheter som har bidratt med tilrettelegging og tiltak for at flest mulig kan ferdes, delta og være inkludert i vårt lokalsamfunn, uavhengig av funksjonsnivå.
- Frivillighetsprisen deles ut til en initiativrik person, lokal forening eller en gruppe som har gjort en bemerkelsesverdig innsats i lokalmiljøet. Prisen skal synliggjøre frivillighetens verdi gjennom å løfte frem gode eksempler på resultater av frivillig innsats.
Heftigere markedsføring
– Det er synd at ikke flere foreslår kandidater til prisene, men jeg mener kommunen må ta en større del av ansvaret her, sier Erik de Mora, daglig leder i Asker kulturråd.
Mora mener det må kampanjer til for å spre kunnskap om prisene, og utdelingen av dem må markeres bedre.
Kulturlederen tror at en del umiddelbart tenker på priser som litt gammeldagse, og er vel så opptatt av å få oppmerksomhet i sosiale medier.
– I bunn og grunn vil folk ha priser likevel, de er en solid anerkjennelse for godt utført arbeid. Derfor er det så viktig å synliggjøre dem, sier de Mora.
Bortsett fra kulturprisen på 25.000 kroner og et kunstverk, består de andre prisene av diplom og plaketter. Fristen for å komme med forslag på hvem man synes fortjener en pris er 1. september.