Skip to main content

Heltene fra Skui får Medaljen for edel dåd

Muhammad Rafiq (hvitt skjegg) og Muhammed Javed Iqbal (t.h.) etter terrorangrepet på Al-Noor moskeen 10. august i fjor. Mellom dem står bistandsadvokat Abdul-Satar Ali.

Muhammad Rafiq (hvitt skjegg) og Muhammed Javed Iqbal (t.h.) etter terrorangrepet på Al-Noor moskeen 10. august i fjor. Mellom dem står bistandsadvokat Abdul-Satar Ali.

Foto: EVA GROVEN

Heltene etter angrepet på Al-Noor moskeen på Skui er tildelt Medaljen for edel dåd.

Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal ble i statsråd tirsdag tildelt medaljen for edel dåd for sine handlinger under angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum 10. august i fjor. Rafiq og Iqbal avverget angrepet mot moskeen og forhindret tap av liv, fastslår næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding onsdag.

Muhammad Rafiq er tildelt medaljen for edel dåd i gull – fordi han utmerket seg med en ekstraordinær innsats i overmanningen av gjerningsmannen, og utførte en usedvanlig fremragende redningsdåd.

– Forferdelig dramatisk

Mohammad Iqbal er tildelt medaljen for edel dåd i sølv. Iqbal innsats var avgjørende for at gjerningsmannen ble overmannet.

– Rafiq og Iqbal havnet i en forferdelig dramatisk situasjon, der deres mot og snarrådighet avverget det som kunne blitt et mye verre angrep. Jeg takker dem for innsatsen, sier statsråd Nybø.

Den offisielle overrekkelsen av medaljene er under planlegging og vil skje over sommeren.

– Ingen tvil, de har reddet liv

Heltene fra Skui er hedret ved flere anledninger etter terrorangrepet.

– Det kan ikke være tvil om at innsatsen deres har reddet liv. Det er jo sånn at politiet noen ganger fraråder folk å gripe inn, men i denne situasjonen var det både viktig, riktig og livreddende at dere grep inn, sa politimesteren i Oslo politidistrikt, Beate Gangås, da Rafiq og Iqbal ble hedret under en seremoni i politihuset i Sandvika fem dager etter terrorangrepet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.