Skip to main content

Har delt ut «tullepris» i åtte år

Årets vinner av Martin Schilde-prisen er Petter Nyquist.

Årets vinner av Martin Schilde-prisen er Petter Nyquist. 

Foto: KARL BRAANAAS

Har du ikke hørt om Martin Schilde-prisen? Da er det på tide.

Martin Schilde er en bra kar, så han trengte en pris i sitt navn, knegger Alex Rosén fra Jar.

– Jeg har ikke hatt noe med den prisen å gjøre. Det er så kleint, sier Martin Schilde.

Så hva skjedde?

Det hele startet på et julebord på Martin Schildes Musikkflekken i Sandvika i 2013. Han hadde solgt julebordpakker med matservering og underholdning. Alex Rosén var leid inn.

Det var der det gikk galt for Schilde sin del. For etter hvert som julebordet skred frem, bestemte Rosén seg for å gjøre julebordet litt mer minneverdig.

Alex Rosén deler hvert ut år Martin Schilde-prisen. Den aller første, i 2013, gikk til Hild Hammer.
Alex Rosén deler hvert ut år Martin Schilde-prisen. Den aller første, i 2013, gikk til Hild Hammer.
Foto: PRIVAT

– Jeg bestemte meg for å lage en pris i anledning Sandvika og dem rundt Brambani-området. Han Brambani er det jo ingen som har hørt om, så jeg tenkte at det ville være fint å hedre Martin Schilde med en egen pris. Han har gjort en fantastisk jobb, og er akkurat så sjenert at han fortjente litt oppmerksomhet, sier Rosén.

– Jeg visste ingenting om det forhånd, og plutselig begynte han å fyre av den prisen der. Jeg ville bare gjemme meg, kontrer Schilde.

Skyter pris fra hofta

Den første prisen gikk til Hild Hammer fra Bekkestua i 2013. Hun satt i salen og hadde vært regnskapsføreren til Alex Rosen i en årrekke.

– Jeg var på julebord med jobben, og plutselig ble jeg ropt opp på scenen foran alle gjestene i restauranten. Den prisen kom veldig brått på, sier Hild Hammer.

På diplomet kunne prisvinneren blant annet lese at hun var tildelt prisen «For ufortrødent arbeid i Bærum kommune og omegn. Hun begunstiger aldri seg selv, men er et forbilde for ikke bare Bærums befolkning, men hele Norge.»

– Det var helt fantastisk og en veldig koselig tekst. Og veldig morsomt at jeg vant, sier Hammer.

Etter syv år med prisutdelinger synes hovedpersonen selv også at det begynner å bli morsomt. 

– Det er Alex som styrer dette. Jeg blir bare informert om prisen i litt odde settinger. Plutselig blir jeg tagget på Instagram og ser at det ligger en sak der om at prisen har gått til samefolket, sier Martin Schilde. 

Lokal vinner for 2020

Årets vinner av Martin Schilde-prisen er Petter Nyquist fra Kolsås. 

– I statuttene står det blant annet at du må gjøre livet bedre for andre, og ikke se på deg selv som den viktigste. Petter Nyquist har løftet frem dem som er lavest på stigen. Han er en av heltene i samfunnet, sier Alex Rosén.

Martin Schilde fikk beskjed om å komme seg på kontoret og at det hastet. Da han ankom var det klart for prisutdeling. Plutselig sto han midt i overrekkelsen av prisen. Til Petter Nyquist, som han kjenner godt.

– Da var det jo enda kleinere, ler Schilde.

Prisvinner Petter "Uteligger" Nyquist og utdeleren Alex Rosén. Opphavsmannen til prisen holder seg utenfor.

Prisvinner Petter "Uteligger" Nyquist og utdeleren Alex Rosén. Opphavsmannen til prisen holder seg utenfor.

Foto: KARL BRAANAAS

-Jeg holder meg gjerne i bakgrunnen, for jeg vil ikke ha på meg at jeg har blitt så høy på pæra at jeg har laget en pris i mitt navn. Men det er jo veldig morsomt at Alex Rosén deler ut en pris på frihånd hvert år.

– Så hva drømmer du om at denne prisen skal bli til etter hvert? 

– Der må jeg nesten si ingen kommentar. For dette er først og fremst flaut, sier Schilde. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.