Skip to main content

Får pris for demensforskning

Professor Ole Andreassen (55) fra Slependen får Demensforskerpris 2021 fra Nasjonalforeningen for folkehelsen for sin demensforskning.

Professor Ole Andreassen (55) fra Slependen får Demensforskerpris 2021 fra Nasjonalforeningen for folkehelsen for sin demensforskning.

FOTO: PRIVAT

Nasjonalforeningen for folkehelsen berømmer professor Ole Andreassen fra Slependen for å ha kartlagt genetisk risiko for demens.

55 år gamle Andreassen og hans forskerteam har samlet inn data fra over 25.000 personer i Norge, og undersøkt millioner av genvarianter. Det ledet til at de oppdaget 30 genvarianter som gir Alzheimers sykdom. 

Og forskeren finner stadig nye gener, som både gir risiko og beskytter mot denne sykdommen.

– Prisen er viktig for meg. Den har også stor betydning for et felt vi vet lite om. Demens er en uløst gåte, og vi har ikke noen skikkelig behandling, sier Andreassen.

I dag er omtrent 100.000 nordmenn rammet av demens, over halvparten av dem har Alzheimers. Om 20 år er det ventet at antallet vil være det dobbelte.

Økt risiko

Andreassen håper de nyoppdagede genene og årsakssammenhenger vil føre til utvikling av medisiner som kan forebygge demens. Han anslår at opptil 80 prosent av sykdomstilfellene skyldes arvelig disposisjon.

– I de aller fleste tilfellene er ikke genetisk disposisjon tilstrekkelig til å føre til sykdom. Miljøfaktorer spiller også en rolle, sier Andreassen, som har knyttet de norske resultatene til en internasjonal undersøkelse med 1,5 millioner deltagere.

– Våre oppdagelser tyder på at gener knyttet til immunsystemet og fettstoffer som kolesterol gir økt risiko for sykdom. Det er mulig at et samspill mellom betennelse og fettstoffer kan bidra til skader på hjerneceller, sier Andreassen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus og forsker ved Universitetet i Oslo.

Han har bakgrunn som psykiater og har fremdeles pasienter.

Psykiske lidelser

Han har også sett nærmere på sammenheng mellom ulike hjernelidelser:

– Folk med psykiske lidelser har økt risiko for demens. Vi finner også en genetisk overlapping av demens og Parkinsons sykdom. Vi studerer også om depresjon trigger demens, sier han.

De siste årene har Nasjonalforeningen for folkehelsen delt ut sin Demensforskerpris under en høytidelig tilstelning ved Det Norske Teatret med Kongen til stede. Når prisen deles ut i morgen, skjer det kun i form av en digital seremoni.

Kirsti Ellefsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen sier prisen er på 200.000 kroner, og at den i år går til en norsk forsker som har oppnådd betydelige resultater innen demensforskning. Siden oppstarten i 1959 har de samlet inn 145 millioner kroner til forskning på dette feltet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.