Skip to main content

Får gjev pris for kreftforskning

Christine Lager Nesje, distriktssjef for Kreftforeningen sier komiteen var enstemmig, da det ble bestemt at Bjarne Bogen (69) skulle motta Kreftforskningsprisen for 2020.

Christine Lager Nesje, distriktssjef for Kreftforeningen sier komiteen var enstemmig, da det ble bestemt at Bjarne Bogen (69) skulle motta Kreftforskningsprisen for 2020. 

Foto: Kreftforeningen

Bjarne Bogen (69) får Kong Olav Vs kreftforskningspris for sitt bidrag til utviklingen av en persontilpasset kreftvaksine. 

– Dette er en pris med høy prestisje i det norske forskningsmiljøet og går til det beste innen hele spekteret av norsk kreftforskning, sier Christine Lager Nesje, distriktssjef for Kreftforeningen i Oslo. 

Mottager av prisen, Bjarne Bogen fra Snarøya, sier dette er en stimulus til videre arbeid.

– Det er en anerkjennelse for det jeg og mine kolleger har jobbet med i årevis, sier han.

Utvikler vaksiner

Prisvinneren har arbeidet med utvikling av vaksiner som kan benyttes mot kreft. Han driver samtidig med annen kreftforskning, blant annet i regi Kreftforeningen. Premiepotten, på én million kroner, skal brukes til videre forskning. 

– Jeg trives fortsatt svært godt med arbeidet, og synes det er veldig morsomt å holde på med forskning. Om det også kan komme mennesker til gode, slik det kanskje kan gjøre nå, er det ekstra fint, synes jeg, legger han til. 

Samstemt komité

Bogen har forsket på kreftimmunologi i snart 40 år og har lagt grunnlaget for forskning som nå gjøres på en persontilpasset kreftvaksine. 

– Celleendringene som forekommer når noen får kreft, er individuelle. Derfor må en potensiell vaksine også kunne persontilpasses. Jeg fant en spesiell type celle som kunne oppdage og forkaste kreft, så jeg har også forsket på hvordan man kan forsterke disse cellene, sier Bogen. 

Christine Lager Nesje i Kreftforeningen sier det var en samstemt komité som stemte frem Bogen som vinner av årets pris. 

– Dette kan føre til at flere overlever kreft, og kan være starten på et gjennombrudd, sier Lager Nesje. 

Vanligvis deles prisen ut av kong Harald, under et større arrangement i gamle festsal på UiO. Grunnet korona har arrangement og overrekkelse av prisen blitt utsatt til 2021. Da skal Bogen motta prisen sammen med prisvinner for neste år. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.