Skip to main content

Nominert til pris for integrering

– Jeg skulle gjerne gått sammen med flere norske på skolen, sier Loti Habtamu Ragasa (22). Til høsten vil hun begynne på Nesbru videregående. Mohmmed Adib Naser (30) bak henne vil satse på elektrofag.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker er en av seks kommuner som er nominert til bosettings- og integreringsprisen 2020. Bærum vant i fjor.

– Jeg har savnet å være mer sammen med norske ungdommer. Da hadde jeg lært bedre norsk, sier Loti Habtamu Ragasa (22).

I et klasserom ved Voksenopplæringen i Asker er elevene i gang med å fullføre grunnskolen med tanke på å ta videregående opplæring. Ragasa og de andre elevene har kommet som flyktninger og blitt bosatt i Asker. 22-åringen har planer om å begynne på Nesbru videregående til høsten.

Kommunen har satset spesielt på å gi tilpasset og fleksibel opplæring med noe de kaller modulbasert grunnskole, og dette er blitt lagt merke til utover kommunegrensene.

Nå har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) nominert Asker til den årlige bosettings- og integreringsprisen for 2020. Derfor ville direktør Libe Rieber-Mohn besøke elevene sammen med ordfører Lene Conradi.

Libe Rieber-Mohn er direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Her i samtale med Askers ordfører Lene Conradi.

Foto: KARL BRAANAAS

– Dere kan være glade for at dere deltar i introduksjonsprogrammet her i Asker, roser Rieber-Mohn.

Hun vil gjerne vite mer om elevenes yrkesdrømmer og erfaring med opplæringstilbudet.

Savner å møte norske

Flere av elevene sier de vil velge yrkesfag. Som Mohammed Adib Naser. 30-åringen har lært seg godt norsk og har hatt jobber som servitør i Asker.

– Jeg tenker å satse på elektrofag. Det er trygt, sier han.

Flere av de andre nikker enig. Mange har i dag en jobb ved siden av skolen.

– Det er viktig å få de nyankomne aktivt med, og Asker er flinke til å tilføre formell utdanning til flyktninger, sier Rieber-Mohn. 

Ordfører Lene Conradi synes det er stas å bli nominert.

– Det handler om hvordan vi evner å legge til rette for at alle våre innbyggere skal få delta i samfunnet. Nominasjonen er en anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.