Skip to main content

Maja (16) flyttet på internat for å gå på skole

Borte bra, men hjemme best? Maja Austrheim (16) er én av flere unge som hvert år tar steget ut av familiens trygge favn, og ut i den store verden for å satse på utdanning. Hun bor på internat drøyt 70 kilometer fra hjemstedet. 

Foto: Ludvig Gundersen

For Maja Austrheim (16) var alternativene å pendle fire timer hver dag, eller pakke snippesken og flytte på internat. Valget var enkelt. 

Et øredøvende brøl brer seg over de snødekte jordene som omkranser Hvam videregående. Ti motorsager i samstemt baryton er klare til dagens leksjon i naturbasert produksjon – furuskogen er advart. 

– Dette er nok yndlingsfaget mitt, smiler Maja Austrheim, før hun trekker ned visiret på hjelmen sin og setter den motoriserte eggen i barken på den vordende vedhaugen.

Teknikken sitter godt, og nesten før de har fått ropt «varsku», har trekronen bakkekontakt. 

– Ville ellers blitt utbrent 

Bærums-jenta er én av drøyt 90 elever som studerer og bor på Hvam vgs i Nes kommune, like ved Årnes og Vormsund i det som frem til nyttår var Akershus. Sammen med Isak Wergeland-Simonsen (17) og Marte Øvergaard (16) utgjør de bærumsklanen på skolens internat. 

– I går tok jeg en tur hjem, og brukte tre timer bare på å komme meg frem og tilbake, det hadde ikke gått i lengden, forteller Maja, mens hun slenger seg ned i sofaen på Internat Nords oppholdsrom. 

– Du hadde nok blitt utbrent relativt kjapt, følger Isak opp. 

Gjengen studerer naturbruk, med spesialisering i hver sin retning; Isak vil bli bonde, Marte dyrepleier og Maja veterinær.

7 mil

Det var manglende tilbud i hjemkommunen som fikk dem til å flytte drøyt 7 mil. 

– Jeg har alltid sagt at jeg skal bli bonde, og da er agronomlinja veien å gå. Jeg kunne gått på Stabekk, men her får vi mer praksis, forklarer Isak. 

Tre dager i uken brukes i skogen, fjøset, stallen, bak rattet på en traktor eller andre aktiviteter.

– Jeg var så lei ungdomsskolen, og bare sitte på skolebenken med vanlige fag, dette er mer interessant og man blir mer motivert, mener Marte. 

Trekløveren fra Kirkerud, Rykkinn og Bærums Verk; Isak Wergeland-Simonsen (17), Marte Øvergaard (16) og Maja Austrheim (16) studerer naturbruk med spesialisering i henholdsvis landbruk og gartnernæring, heste- og hovslagerfag og dyrekunnskap. 

Foto: Ludvig Gundersen

Svært få reiser bort 

Ifølge tall fra Viken fylkeskommune går 13 prosent av Asker og Bærums totalt 8.503 vgs-elever på enten privatskole eller skole i en annen kommune, 45 studerer i et annet fylke enn Viken.

Rådgiver for studiespesialisering på Sandvika vgs, Karianne Løkken, mener de lave tallene skyldes et godt og variert tilbud av studier i Asker og Bærum. 

– De fleste føler nok at det meste er dekket, og da blir det ikke naturlig å tenke seg ut, forklarer hun. 

Langt under snitt

Rådgiveren mener at de som flytter ofte er svært bevisste på hvilke retninger de skal gå, og at det er yrkesfaglige studier som trekker elevene ut av Asker og Bærum. 

Det kan være flere positive sider ved å søke lykken utenfor hjemmet, mener hun.

– Mange av skolene har internat der elevene blir godt ivaretatt, det kan være svært positivt; man blir selvstendig og familien vet at du har det trygt og godt. Men om man vurderer å la 15-åringen bo alene på hybel, da må familien først gjøre en grundig vurdering, mener Løkken.

Ifølge statistikk fra Statens Lånekasse har 400 vgs-elever fra Asker og Bærum mottatt bostipend så langt i år. Det vil si at 4,7 prosent av kommunenes elever enten; ikke bor sammen med foreldrene sine; har mer enn fire mil mellom foreldrehjem og skole; eller har reisetid mer enn tre timer tur-retur. Dette er godt under landsnittet på 12,9 prosent. 

– Litt skummelt

Tilbake på «brakka» viser Maja frem de indre gemakker – et par kvadratmeter med linoleumsgulv og hvitmalt mur; seng, skrivebord, skap til klær og personlige gjenstander, og en liten vask til tannpuss. Dusj og do er på deling. 

– Det var litt skummelt å flytte vekk, men så kommer man seg ganske fort inn i det, innrømmer hun. 

Marte Øvergaard og Maja Austrheim bor, studerer, spiser og sover på Hvam fem dager i uken, før de må reise hjem i helgene. Ensomhet er langt fra et problem på internatet: – Vi er stort sett med folk fra vi går til frokosten til vi går og legger oss. Folk kommer bare plutselig inn på rommet ditt. 

Foto: Ludvig Gundersen

– Du blir fort kjent med folk, og du kommer inn i et miljø hvor folk liker det samme som deg. Vi som bor på internatet og går i samme klasse blir også en egen gjeng, sier Marte. 

Men er det virkelig ingen negative sider ved å flytte hjemmefra såpass tidlig?

– Du kan miste kontakten litt med dem hjemme. Samtidig får du mange nye venner, fra ulike steder og med de samme interessene, sier Maja.

– Ja, du må jobbe for å holde kontakten med dem hjemme. Jeg savner vennene mine litt, men vi kommer hjem hver helg, så det går greit, legger Marte til.

De er likevel overbevist om at de har gjort et rett valg.

– Hvis du er skolelei, eller har lyst på forandring, er dette et godt valg, understreker Maja.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.