Budstikkas redaksjon får daglig inn tips om unge som bryr seg om andre enn seg selv.

Vi har lyst til å dele to eksempler med dere – som bevis på ungt engasjement.

To eksempler får du her:

  • Emilie Gjeruldsen fra Vollen var nylig i Lesotho i Afrika sammen med Ludwig Gjendemsjø, Tobias Langås Handeland og Ane Standal Thoresen i Lesotho for å besøke skolen og se hvordan penger samlet inn av elever ved Sandvika videregående skole er brukt.
  • Og på Nadderud videregående skole har tre jenter fått 50 med seg i en egen lokal Amnesty gruppe som samler inn hygieneartikler til flyktninger.

LES OGSÅ:

– Politikerne blåser i oss

Asker-ungdom får «fattig-støtte»

Til Afrika

For å ta Afrika først: Emilie Gjeruldsen og de andre hadde med seg 30 laptoper, og handlet også inn uniformer og sko til barna. De hjalp konkret til med å lære lærere og elever å bruke datamaskin.

Pengene er samlet inn til skolen som har betydelige mangler. – Pengene er brukt til å renovere og ruste opp skolen til langt bedre standard. 29 oktober ble også flere penger samlet inn.

LES MER:

Høstmarked for Afrika på Gullhaug

Silje (12) er trolig Norges yngste romanforfatter

Databygg og stipender

– Det er nå reist et nytt skolebygg og et databygg. Det nye skolebygget har gitt dem fire nye klasserom med skillevegger som kan gjøre at bygget blir til et stort rom hvor hele skolen får plass. Det har også gått penger til nye pulter og benker, samt stipendet til videregående. I Lesotho koster nemlig videregående penger, forteller Emilie.

Hjalp hverandre

Ungdommene var under besøket svært imponerte over mye av det de opplevde.

– Det var mye som ga inntrykk. Det var utrolig fint å se hvordan de hjalp hverandre, sier Emilie. ‘

– Det jeg la mest merke til på turen var hvor utrolig gavmilde og utadvendte alle var. Barna sto ved gjerdet til skolen, med det ene måltidet de fikk – og delte ut til barn på utsiden av skolen som kanskje hadde enda mindre enn de selv hadde, forteller Ane Standal Thoresen.

Satte pris på det de hadde

– Det største inntrykket turen gjorde på meg var å se hvor mye de satt pris på det de hadde, i forhold til oss i Norge, sier Ludwig Gjendemsjø.

– Et eksempel på dette er i timene deres. De følger med på undervisningen som noen englebarn. Jeg tenker at grunnen til at de gjør det er at de setter pris på at de får muligheten til å lære, mener han.

Egen Amnesty-gruppe

Og på Nadderud videregående skole har de tre jentene Elisabeth Orøy, Alba Banoun og Silje Talstad opprettet en egen Amnesty-Nadderud-ressursgruppe på skolen denne høsten. Allerede er gruppen oppi 50 medlemmer.

– Vi vissste at mange elever på Nadderud er politisk aktive, og generelt samfunnsinteresserte. Derfor ønsket vi å opprette en slik gruppe, sier Elisabeth Orøy.

Kickstart med hygiene

– For å kickstarte ressursgruppen satte vi i gang en innsamling av hygieneprodukter for syriske flyktninger. I samarbeid med Mona Underdal-Loktu fra Refugees Welcome to Norway, Asker og Bærum, samler vi inn hygieneartikler som leveres til Grini-lageret.

– Vi ønsket å samle inn de nødvendigste hygieneprodukter som mange nordmenn tar fo gitt, men som vil utgjøre en stor forskjell i hverdagen til flyktningene.

LES OGSÅ DEBATTEN OM UNGE OG RUS:

Per (18): – Politiet fant ikke action og prøvde derfor å skape det

Barn og ungdom må stoppes i tide (leder)

Politiet i Asker og Bærum: – Ungdommenes foreldre er for naive 

Politiet: – Våkn opp, foreldre!