Ungdommer mistenkt for ny vold

SLO TIL: Her på torget utenfor Asker stasjon ble en ung gutt angrepet av jevnaldrende ved 17.30-tiden forrige lørdag. – To har 	status som mistenkte etter voldsepisoden, opplyser ungdomsteamets Trine Svartås.

SLO TIL: Her på torget utenfor Asker stasjon ble en ung gutt angrepet av jevnaldrende ved 17.30-tiden forrige lørdag. – To har status som mistenkte etter voldsepisoden, opplyser ungdomsteamets Trine Svartås. Foto:

Flere 14-15-åringer i Asker er mistenkt for ny vold også etter å ha vært innkalt til bekymringssamtaler med politiet.

DEL

Etter at politiet i Asker i januar infiltrerte lukkede grupper i sosiale medier og avslørte såkalt «beefing» – det vil si avtalte slåsskamper – dukker det fortsatt opp voldsepisoder i ungdomsmiljøet i Asker. Alle brevene ble sendt ut i kjølvannet av infiltreringen.

– Vi sendte ut i alt 73 brev til foreldre med ungdom fra de lukkede gruppene, forteller politibetjent Morten Stavn i ungdomsteamet ved Asker politistasjon.

En håndfull foreldre tok i etterkant selv kontakt med politiet. De mest aktive ungdommene ble sammen med sine foresatte innkalt til bekymringssamtaler.

– Noen av de unge forsto alvoret i det de hadde planlagt. Andre har åpenbart ikke forstått dette, sier Stavn.

LES OGSÅ: – Unge gutter vil teste ut grenser

Ung gutt mistenkt for vold

Forrige lørdag ved 17.30-tiden ble en gutt angrepet på torget utenfor Asker stasjon. Han blødde og hadde smerter i hodet og kjeven da han søkte tilflukt hos politiet.

En jevnaldrende gutt – en av dem som har vært hos politiet til samtale – er mistenkt i saken.

– Flere er mistenkt for å stå bak dette, for vold og medvirkning til vold. Vi har gode overvåkningsbilder, og forklaringer som stemmer godt med bildene. Denne saken vil vi ganske sikkert løse, sier politioverbetjent Trine Svartås.

Saken beskrives som vold uten noen bakenforliggende årsak.

Dette er «beefing»

  • I midten av januar grep politiet inn i et slagsmål mellom en rekke ungdommer på Vikingjordet i Heggedal.
  • Via opplysninger fikk politiet innsyn i lukkede grupper på Facebook der ungdom på ungdomsskoletrinnet fra Asker, Røyken og Follo planla nye slåsskamper, såkalt beefing.
  • Noen dager senere var det planlagt et oppgjør på idrettsbanen på Nesbru videregående skole. Dette ble avverget, siden skolen og politiet møtte opp på stedet.
  • Hele 73 foreldre har fått brev om at deres håpefulle har vært på denne typen grupper.
  • De mest aktive er fulgt opp med bekymringssamtaler.
  • Politiet opplyser at de unge har ulikt etnisk opphav.

Mistet bevisstheten

Parallelt med opprullingen av den avtalte slåssingen, er unge i Asker rammet av flere voldssaker.

– 16-åringer er både mistenkt og fornærmet i en sak fra 26. januar. Fornærmede mistet bevisstheten, sier betjenten.

Stygg uprovosert vold skjedde også 23. januar i Askerveien nær McDonald’s. Der ble en 16-åring slått og sparket gjentatte ganger i hodet av ukjente personer, trolig ikke fra Asker.

Avverget på Nesbru

Budstikka har tidligere omtalt en avtalt slåsskamp i Heggedal. En slåsskamp ved Nesbru skole ble avverget etter at skolen og politiet ble kjent med planene.

LES OGSÅ: Ungdomspatruljen slår slåsskamp-alarm

– Nøkkelen til dette er et tett samarbeid mellom politiet, skolen og kommunen, sier Stavn.

Han er klar på at brevet til foreldrene og omtale i media har gitt effekt, og han har fått sms-er som viser at foreldre bryr seg. Mange foreldre har tatt opp temaet hjemme med sine sønner.

Stavn peker på at alle samfunnslag, og folk fra ulike etniske grupper er representert, også norske familier.

– Ingen grupper er overrepresentert, sier han.

– Vil tøffe seg

I Asker er fenomenet kjent på en rekke skoler. Elevrådsleder Kristian Carleniuspå Borgen ungdomsskole snakker for de unge.

SPESIELT: Elevrådsleder Kristian Carlenius ville helst vært uten fenomenet, men har ikke selv sett noen som er skadet av slåssingen.

SPESIELT: Elevrådsleder Kristian Carlenius ville helst vært uten fenomenet, men har ikke selv sett noen som er skadet av slåssingen. Foto:

– Dette er noe nytt, og litt spesielt. Samtidig er det vel noen unge menn som har et visst behov for å markere territorium, sier tiendeklassingen Carlenius.

Han har selv ikke sett at noen er blitt skadet i slike oppgjør.

– Inne i miljøene kan det nok gi litt status å slåss, men våre vestlige samfunn er ikke så fysisk dominert som tidligere, vurderer han.

Selv tror han på forebygging, og har hørt om at noen har fått brev.

– Men ingen har sagt noe på skolen om de samtalene hjemme, sier Kristian Carlenius.

Artikkeltags