Legger mer penger i sommerjobb-pott: – Vi prioriterer utsatt ungdom

RIFT OM DRIFT: Det har vært rift blant Asker-ungdom om kommunens sommerjobber, blant annet som kirkegårdsarbeidere ved gravlunden på Østenstad. FOTO: ANETTE ANDRESEN

RIFT OM DRIFT: Det har vært rift blant Asker-ungdom om kommunens sommerjobber, blant annet som kirkegårdsarbeidere ved gravlunden på Østenstad. FOTO: ANETTE ANDRESEN Foto:

750.000 kroner vil Asker kommune bruke på å gi unge sommerjobb i år. Jobbtilbudene skal gå til dem kommunen synes trenger det mest.

DEL

– Nå vil vi prioritere å gi sommerjobb til risikoutsatt ungdom. Vi ønsker å tilby dem noe meningsfylt å gjøre i ferien, sier Terje Larsen, assisterende skolesjef i Asker.

Asker-politikerne har nylig gått inn for å bevilge 750.000 kroner til sommerjobber for unge i alderen 16 til 20 år i år. Det er 250.000 kroner mer enn i fjor. Ikke bare er bevilgningen økt betraktelig, måten jobbene skal fordeles på er også totalt forandret.

KOMMENTAR: Farlig innholdsløst om fattigdom

I ti år har kommunen hatt en ordning der alle unge i Asker kunne melde seg til tjeneste. Interessen har vært stor for alt fra timeoppdrag til arbeid som har vart flere dager eller uker.

I praksis er jobbene blitt delt ut etter først til mølla-prinsippet. Resultatet er som regel blitt at unge med ressurser nok til å vite om tilbudet og stå tidlig opp, stilte først i køen når oppdragene skulle fordeles.

ANBEFALT: Klarer ikke henge med de rike: - Jeg føler at jeg ikke strekker til for barna mine 

2.385 fattige barn

– Vi erkjenner at tilbudet tidligere ikke har truffet helt etter planen. Vi ikke har nådd de ungdommene som trenger det mest, sier Larsen.

I år vil kommunen derfor ta direkte kontakt med ungdommer de mener har behov for kommunal drahjelp for å skaffe seg ekstra inntekt og ny erfaring i sommer. Tiltaket er tenkt som et samarbeid med Utekontakten, Nav og næringslivet. Tiltaket er del av kommunens plan om fattigdomsbekjempelse.

Som Budstikka skrev lørdag, vedtar både Asker og Bærum kommuner i disse dager hver sine planer for å bekjempe fattigdom, først og fremst barnefattigdom.

I de fleste tilfeller dreier det seg ikke om familier som mangler tak over hodet eller brød, men om det man kaller «relativ fattigdom»: Familier som strever med å holde tritt med forbrukskarusellen, skyhøye boligpriser i kommuner som i snittregnskap er rikest i landet – og samtidig har noen av landets største inntektsulikheter.

Per definisjon er 2.385 barn i Asker og Bærum fattige.

Blant tiltakene som skal skjerme barn av mindre pengesterke familier fra konsekvenser som sosial utstøting og svak tilknytning til arbeidslivet, er blant annet lettere adgang til fritidsaktiviteter.

LES OGSÅ: Pengestøtte til idrett: – Jeg tror ingen vet om dette

LES OGSÅ: - Vi nekter ingen barn å være med, selv når foreldrene ikke betaler 

600 unge i jobb i Bærum

– Vi håper å kunne skaffe rundt 50 unge sommerjobb, sier Larsen.

Det dreier seg først og fremst om korttidsarbeid innen salg, pleie og omsorg eller tjenesteyting. De fleste jobbene er i barnehager og matbutikker.

I Bærum har kommunen bevilget 300.000 kroner til sommerjobb for unge i år. Men til tross for et lavere beløp enn i Asker har lokale ildsjeler klart å formidle jobb til nær 600 ungdommer de siste årene. Næringslivet betaler lønna til de aller fleste av dem.

– Hos oss kan alle søke, men det er lagt flere søkere enn jobber. Vi gir oppdrag til dem vi vet trenger det mest, sier Ikhlaque Chan, daglig leder ved aktivitetssenteret Marie P på Gjettum.

Han koordinerer sommerjobbene i Bærum, og er ikke i tvil om at tiltaket utjevner sosiale forskjeller.

– De aller fleste jobber til unge blir distribuert via personlige nettverk. Ikke alle har det. Sommerjobbene her handler om inkludering, selvrealisering og det å bryte vonde sirkler, sier Chan.

Artikkeltags