Yelp, de er tilbake!

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Hard post-grunge og drop-d gitarer returnerer i form av bandet Yelp. Etter over ti år av og på som band gir de nå ut sitt debutalbum.

DEL

Yelp er et hardtslående og tight live-band som ble oppløst i 1999. Musikken har levd videre gjennom ekstremsportfilmene 1st Base og 2nd Base, filmer der Yelp har gitt sitt bidrag til sountracket. Disse låtene, samt en rekke andre har nå blitt samlet til en fullengdes plate. Denne slippes 18 desember med konsert og fest på månefisken i Oslo.

Bandet som aldri helt forsvant

Vi tok en prat med bassist Kash Khazai for å høre hva som skjer med Yelp for tiden.

Noen av oss husker Yelp fra arrangementer som Askerfestivalen og Brokk for mange år siden. Når startet dere egentlig? 

- Yelp starta egentlig som "Polite Vandalism" tidlig på nitti-tallet. Etter litt frem og tilbake bestod bandet i 1994 av Paul Scott, Øystein Skorstad, Fredrik Nielsen, Magnus Utheim Anderssen og Thommie Myhrvold. Da skifta vi også til navnet Yelp. Fredrik Nilsen slutta i 1996 og ble erstattet av meg. Shaun Bartlett ble også med en eller gang på den tida.

Hvordan vil du beskrive den tida?

-Vi var engang et knallhardt liveband med mange gigger under beltet, men etterhvert (rundt milleniumstider) bestemte vi oss for å legge bandet på is. Før dette inntraff laget vi soundtracket til ekstremsportfilmen "1st base", og fikk et mystifistisk navn rundt om i de smale miljøer på globen. I 2004 banket OsloBASE på døren og lurte på om ikke Yelp ville møtes igjen i studio for å lage oppfølgersporene til "2nd base"-soundtracket. Svaret var enkelt.

-Disse filmene levde sine egne liv og var med på å spre musikken vår rundt om i verden. Dette har vært litt av årsaken til at vi ikke har forsvunnet helt. Godtfolk fra steder som Australia, Tyskland, Åndalsnes, Brazil og USA, for å nevne noen, lurte på hvor de kunne kjøpe CD'en og det har ført til at vi endelig har bestemt oss for å gi ut en skive med gamle låter som alle kan nyte og mimre til.
 
Hva har dere gjort i mellomtiden?
 
- Vel, Shaun har gjort det bra med solokarriere de siste åra. Han har
gitt ut to plater, fått en del radiospilling, laget musikk for TV og
film og skrevet litt for reklame. Magnus driver med sine elektronica inspirerte prosjekter.
Han har gitt ut en skive med Shaun (Mua & Shaun) som het Other Places, Masse 12" og digitale utgivelser og remixer rundt i verden, bla. under navnet  mua og som plastisk. Han har også vært livemusiker på soloprosjektet til Shaun og turnert som bandleder for Kohinoor. I tillegg driver han Oddband og blue room studio
sammen med Ole Marius Jørgensen.
 
Hvorfor har dere samlet bandet igjen?
 
-Da vi lagde musikk igjen i 2004 var det fordi Andre og Terje trengte musikk til en ny basehoppfilm. Men det var en redusert utgave av YELP som lagde den musikken og en litt mindre redusert utgave som spilte på releasen til filmen i 2005.
-Så da vi spilte på Askerfestivalen Reunion i 2008 var vi alle samla igjen for første gang på ni år. Men altså, vi øver ikke jevnlig lenger. Vi eksisterer ikke som band. I
hvert fall ikke som vi gjorde i gamle dager.
 
Hva skal plata inneholde?
 
-Noe fra den gamle demoen fra 1996, omtrent rubbel og bit fra basehoppfilmene (1stBASE og 2nd BASE), noen livelåter fra 2000 og et par låter fra Askerfestivalen Reunion i fjor (2008). Totalt 17 låter blir det, fordelt på 5 forskjellige innspillinger mellom 1996 og 2008.
 
Hva skjer med Yelp fremover?
 
-Når vi holder release-konsert 18. desember er det også en avskjedskonsert. Men mest av alt en måte for oss i bandet til å få såkalt "closure".
 
Hvilke råd vil du gi yngre artister og band fra Asker og Bærum?
 
-Husk å først og fremst være venner med dem man spiller med.
Å spille sammen er bonus.

Se video av Yelp Live @Askerfestivalen 2008

Usignert psychedelia

Vi holder oss innenfor den relativt harde delen av rocke-sjangeren også neste uke. Da skal vi prate litt med gutta i  Buckaduzz. Her blandes hard rock med fintfølende floydish-aktig psychedelisk liksomjazz. Anbefaler også bandet Spooky Tooth hvis man liker denne sjangeren.

Si hva du synes her!

Les også:

Lokale band venter på svar

Artikkeltags