– Det var ikke vi klar over før du ringte nå. Vi har ikke fått inn noe på vårt avvikssystem, så dette må vi sjekke, sier leder for kommunalteknisk, Kari Ekerholt i Asker kommune mandag ettermiddag ved 17-tiden.

Tirsdag ettermiddag, ett døgn etter at kommunen ble klar over problemet, er hele undergangen sperret av. En ishinne med litt nysnø har lagt seg på toppen.

Undergangen på Billingstad har en lei tendens til å fylle seg med vann med jevne mellomrom, noe som skaper utfordringer for dem som velger å ta bena fatt. Budstikka har flere ganger skrevet om undergangen som forvandles til «svømmebasseng» etter en skikkelig regnskur. I Budstikkas arkiver er det rapportert om vann i undergangen siden 2011.

– Tunnelen ligger under havoverflaten, og for at vannet skal forsvinne, trenger man da pumper som transporterer det vekk, fortalte Arne Myrvang i Asker drifts- og avløpsavdeling i februar 2014.

LES OGSÅ: Fotgjengerundergang ble "svømmebasseng"

– Pumpen stopper

Hva som er årsaken til at undergangen er fylt med vann denne gangen er ikke kjent. Tidligere har Asker kommune opplyst at pumpen som skal få unna vannet, kan stoppe dersom det blander seg stein eller andre fremmedlegemer inn i det som renner ned i sluket. En annen årsak er at pumpeanlegget har stoppet å virke.

– I fjor sto pumpen stille, men det er ingen grunn til at den skal stå stille nå, men det er ting som tyder på at den gjør det nå også, forteller Kari Ekerholt.

– Etter alt det vannet som kom i helgen, og som nå fryser, så kan ting tette seg, legger hun til.

LES OGSÅ: Undergang oversvømt igjen

– Minst en meter

I februar 2014 måtte drifts- og avløpsavdelings utsendte iføre seg vadebukser da han skulle inspisere undergangen.

– Så dypt som dette her har jeg aldri sett det. Det er minst en meter her nå, sa Myrvang den gangen.

Denne gangen ser det ikke ut til å være like dypt, men trolig må man ha noen solide gummistøvler, som går langt opp, hvis man skal klare å komme seg tørrskodd fra den ene siden til den andre.

– Vi vil ta turen bort i løpet av kvelden og sjekke, avslutter Kari Ekerholt.