Skip to main content

Trosset advarsler om ras

Jordhaugen midt i bildet flyttet på seg sent søndag kveld. Det førte til at arbeidet på byggetomten ble stanset frem til ytterligere geologiske undersøkelser var gjennomført. Ingen personer eller bygninger ble skadet i raset.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Fire personer i de to nærmeste husene ble evakuert etter at en haug med jord raste på en byggetomt i Løvhaugen i Heggedal. Mandag morgen fikk de flytte tilbake igjen.

Jordhaugen, som er omtrent 20x20 meter, flyttet på seg i 23-tiden søndag kveld, men hendelsen ble meldt til politiet først i 01-tiden natt til mandag. 

Ingen personer eller bygninger ble skadet i raset, som skjedde på en byggetomt i krysset Løvhaugen/Trollstein. Jorden har flyttet på seg i retning Røykenveien.

Fire personer i de to husene nærmest rasstedet fikk beskjed av politiet om å forlate hjemmene sitt. De kjørte fra stedet i 01.45-tiden. Ved 10-tiden mandag opplyser operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt at de evakuerte nå kan flytte tilbake.

– Geologen har vurdert det som trygt, uten fare for flere ras, sier han.

Ble advart

Geologer var på befaring på tomten allerede torsdag 18. juni. De reagerte på at de bratte graveskråningene, og mellomlagring av masser på toppen av skråningen, reduserte stabiliteten og kunne føre til skred.

«Dette tiltaket må gjøres før regnet som er meldt i helgen», skriver geoteknikeren i en e-post til de som jobber på tomten.

Geologene ba om at massene på toppen ble fjernet slik at skråningen ble flatet ut, alternativt at skråningen ble tildekket for å hindre fare for erosjon. Likevel skal massene ha blitt liggende.

– Vi var heldige med at ingen ble skadet. Raset kunne fått mye større konsekvenser enn de fikk, sier graver Artjoms Goncarovs i Røyksund Hage og Maskin.

– Raset kunne fått mye større konsekvenser enn de fikk, sier graver Artjoms Goncarovs i Røyksund Hage og Maskin.

Foto: KARL BRAANAAS

– Kvikkleire

– Siden det er snakk om kvikkleire, kan det være bevegelser i grunnen. Vi har sett på kart og grunnforhold sammen med geolog, og besluttet å evakuere de som var hjemme i de nærmeste husene for å være på den sikre siden, uttalte innsatsleder Nicolai Backe-Henden i politiet til Budstikka natt til mandag.

– Det berørte området begrenses av at det er mye fjell i grunnen, legger han til.

Backe-Henden forteller at det er utgravd masse som har løsnet og flyttet på seg, etter all sannsynlighet på grunn av regnværet søndag.

Politiet har sperret av området rundt byggetomten og nabohusene, i påvente av ytterligere geologiske undersøkelser.

Foto: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Undersøkelser mandag morgen

Like før klokka 02 kom en geolog til stedet for å vurdere faren for eventuelle nye ras. En halvtimes tid senere avsluttet geologen sine undersøkelser.

Politiet sperret av området rundt byggetomten og nabohusene, i påvente av ytterligere geologiske undersøkelser.

– Det kommer en boremaskin grytidlig mandag morgen for å ta prøver av grunnen. Resultatene av disse prøvene avgjør hva som skjer videre, men det er et håp om at det går an å flytte på massene når det tørker opp i bakken, sier innsatsleder Nicolai Backe-Henden.

I en periode var Løvhaugen sperret for trafikk, dette gjorde blant annet at avisbudet ikke fikk levert til alle abonnentene.

Nødetatene, geologen og en representant for gravefirmaet forlot stedet i 03-tiden.

Politiet har opprettet undersøkelsessak etter jordraset.

Her kan du lese flere nyheter i hendelsesloggen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.