Skip to main content

To pensjonister i moskeen stanset skytteren

Mannen som overmannet gjerningsmannen i moskeen lørdag heter Mohammed Rafiq (i midten av bildet) og er 65 år. Mohammed Iqbal (helt til høyre i bildet) var med og slo gjerningspersonen. Abdul-Satar Ali er bistandsadvokat.

Foto: EVA GROVEN

Slapp unna med kuttskader etter basketaket med gjerningsmannen. 

– Det var to pensjonister som var igjen etter bønnen da gjerningsmannen kom, opplyser bistandsadvokaten Abdul-Satar Ali.

Det var Mohammed Rafiq på 65 år som overmannet gjerningsmannen lørdag. Mohammed Iqbal var med og slo gjerningspersonen. Det opplyser bistandsadvokaten foran pressen søndag, etter eidfeiringen ved Thon hotell i Sandvika. 

Rafiq fikk et kutt over øyet og skader i beinet under basketaket. Han har ingen skuddskader.

– Jeg er veldig glad for hjelpen og støtten jeg har fått, sier Rafiq.

– Det som skjedde i går, er ting som ikke skal skje i Norge. Norge skal være trygt, sier statsminister Erna Solberg (H) til pressen.

 • Klokken 16.07 lørdag 10. august meldte politiet om skyting i moskeen Al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. 
 • Politiet sendte mange patruljer til moskeen, men de første meldingene ga ifølge politiet ikke inntrykk av at det var en pågående, livstruende situasjon. Personen som ringte inn, skal ha snakket dårlig norsk. 
 • Da politiet ankom moskeen, var gjerningsmannen allerede tatt hånd om av folk i moskeen. Gjerningsmannen ble skadet i basketaket. 
 • Klokken 18.35 fikk Budstikka opplyst fra medievakten ved Vestre Viken HF at én person ble kjørt til akuttmottaket på Bærum sykehus i etterkant av hendelsen. Vedkommende ble like etter sendt videre til legevakten, noe som kan bekrefte det politiet sier om at skadene ikke er alvorlige.
 • Gjerningsmannen er en Bærums-mann i begynnelsen av 20-årene. 
 • Rundt klokken 22 lørdag 10. august bekreftet politiet funn av en død person i en bolig i Snaret på Eiksmarka i Bærum. Politiet bekreftet på en pressekonferanse lørdag kveld at dette var en ung kvinne i nær relasjon med personen som er pågrepet og siktet for skytingen. Søndag bekreftet politiet at det var siktedes stesøster (17) som ble funnet drept.
 • Politiet uttalte på en pressekonferanse tidligere lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.
 • På en pressekonferanse søndag 11. august fortalte politiet at de ser på skytingen i moskeen som et forsøk på terrorhandling. Bakgrunnen for politiets konklusjon er basert på det faktum at det ble brukt våpen i en moské, gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger, han har uttrykt hyllest til Quisling, har innvandrerfiendtlige holdninger og at han skapte frykt da han slo til mot moskeen på Skui.
 • På pressekonferansen kom det også frem at det ble avfyrt flere skudd i moskeen. Det er også funnet våpen i moskeen.
 • Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby fortalte på pressekonferansen at Bærums-mannen som ble pågrepet i moskeen, er formelt siktet for drapsforsøk og drap. – Vi tar fortløpende stilling til om siktelsen skal endres til terrorhandling, sa Kraby.
 • Mandag ble siktelsen utvidet til også å gjelde forsøk på en terrorhandling.
 • Philip Manshaus ble mandag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker. Fengslingen er med brev- og besøksforbud, og de to første ukene er i full isolasjon.
 • Politiet har sikret seg videoopptak fra angrepet på moskeen. Den siktede skal ha hatt et GoPro-kamera som filmet angrepet.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.