Skip to main content

Sørger over tapet av en venn: – Det er ikke til å forstå at det aldri skal bli flere samtaler.

Forfatter Ari Behn er død. Han var bosatt her i Lommedalen. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Ari Behns bortgang preger lokalsamfunnet i Lommedalen. 

Forfatter Ari Behn er død. Dette ble kjent om kvelden første juledag. 

Behn var bosatt i Lommedalen i Bærum, og var tidligere gift med prinsesse Märtha Louise. De bodde også sammen i Lommedalen da de var gift. 

 Ifølge en melding fra familien har Behn begått selvmord. Flere lommedøler har onsdag kveld uttrykt sjokk og sorg over Ari Behns bortgang.

På Facebook-siden Lommedalens vel er kommentarfeltet fylt med hjerter og hilsener: «Ufattelig trist. Jeg har alltid likt Ari Behn og jeg var stolt av å ha han i nabolaget. Hvil i fred», skriver en. 

«Utrolig trist» og «Ubeskrivelig sørgelig» skriver andre.

Lillegraven: – På sitt beste var han briljant

Dikter og forfatter Ruth Lillegraven fra Lommedalen beskriver Behn som en god venn. 

– Det er for lenge siden jeg så deg, til tross for at vi bodde på hver vår side av samme slalåmbakke, det sørger jeg også over i kveld. Men jeg trodde alltid at vi snart skulle sees og prate masse igjen, skrev hun på sin Instagram

I går kveld fant hun frem et vinglass han hadde laget og gitt i gave til henne, fylte det, og tente telys. 

– Han var en god venn, sier dikter Ruth Lillegraven om Ari Behn. Også hun bor i Lommedalen – på andre siden av slalåmbakken for der Behn holdt til. 

Foto: Anette Andresen

Lillegraven satte også stor pris på hans litteratur. 

– Aris bøker var vel like uredde, mangslungne og utprøvende som han selv, fra det særs stramme og minimalistiske til det motsette. På sitt beste var han briljant, med sylkvasse observasjoner og eit nydelig språk, skriver hun til Budstikka. 

Thorhallsdottir: – Dette så jeg ikke komme

Kunstner Björg Thorhallsdottir (45), også hun fra Lommedalen, beskriver Ari Behn som en «magisk person». Thorhallsdottir skal ha blitt kjent med Behn lenge før de begge fikk et navn i kunstnerverden.

Björg Thorhallsdottir har kjent Ari Behn i 25 år og beskriver ham som en magisk person.

Foto: Knut Bjerke

– Jeg har kjent ham siden vi var unge kunstnere på Volapük, lenge før prinsessen og alt. Han var alltid så tilstedeværende. Opptatt av at alle skulle ha det bra, han så alle. Alle var like mye verdt og alle fikk hans oppmerksomhet, sier Thorhallsdottir, som også var kjent med Behns «mørke».

– Vi snakket om det, men jeg så ikke dette komme, sier hun.

Skulle møtes i romjulen

Ifølge Thorhallsdottir hadde de to kunstnervennene planlagt å møtes en gang i løpet av romjulen.

– Nå vil jeg aldri se ham igjen. Jeg er helt knust, sier Thorhallsdottir.

Ari Behn var ofte på Bærums Verk, og holdt også utstilling her, blant annet med Per Heimly og Mikael Persbrandt. Her med gallerist Kenneth Stensholt.

Foto: KNUT BJERKE

Også fotograf Per Heimly, en av Aris beste venner, uttrykker sin sorg på Facebook: 

– Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn i dag. Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle. Jeg elsket Ari og han vil for alltid være ved min side, skriver han.

Også Bærum kommune kondolerer på sine hjemmesider: 

«Våre tanker går til Ari Behns familie, etterlatte og alle som var glad i ham etter hans tragiske bortgang. En raus og varm person er gått bort. Han vil bli dypt savnet.»

Åpner kirken

Fungerende sogneprest Elise Bjerkreim-Bentzen opplyser 2. juledag at Lommedalen kirke vil holde åpent for alle som vil samles eller tenne lys, både inne i kirken og utenfor, fra klokken 14 torsdag.

Lommedalen kirke. Hit vil det være mulig å komme og tenne lys til minne om Ari Behn i ettermiddag. 

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.