Skip to main content

Skal kartlegge kretsen rundt avdøde og siktede

Politiet gjorde undersøkelser på åstedet onsdag morgen. Siktede har stadig ikke avgitt forklaring.

Politiet gjorde undersøkelser på åstedet onsdag morgen. Siktede har stadig ikke avgitt forklaring. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Mannen fra Jar, som er siktet for drapet på en kvinne i 50-årene i Oslo, skal ikke være i stand til å avgi forklaring på nåværende tidspunkt. 

Siktede har samtykket til varetektsfengsling. Forsvareren møtte torsdag ettermiddag sin klient i fengselet.

– Vi vil vurdere om han er beredt til å avgi forklaring, sa forsvarer Ole Petter Drevland til Budstikka i forkant av møtet.

Senere torsdag sa Drevland at hans klient ikke er i form, mentalt sett, til å avgi forklaring ennå. 

– De vurderer nå at han er såpass mentalt sliten og syk at han blir innlagt på psykiatrisk, sier forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.

Politiet ønsker å høre siktedes forklaring så snart det lar seg gjøre. 

– Siktedes forklaring er et veldig sentralt etterforskningsskritt, sier Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt. 

Hun opplyser at den avdøde kvinnen i 50-årene blir obdusert torsdag. 

Skal avhøre familie

Onsdag uttalte politiet at det hadde vært en forretningsmessig relasjon mellom siktede og avdøde. De undersøker om motivet for drapet kan ha vært en årelang konflikt knyttet til to byggeprosjekter i Oslo. 

Siktede og avdøde har barn som har «gått i samme barnehage/skole», ifølge en dom fra Oslo tingrett. De skal også ha hatt kontakt i sosiale sammenhenger.

Politiet jobber nå med å kartlegge og avhøre personer i kretsen rundt avdøde og siktede, deres familiemedlemmer og andre med kjennskap til deres relasjon, opplyser Metlid.

Politiet har begjært siktede varetektsfengslet i fire uker. Det er lagt opp til at fengslingsspørsmålet avgjøres ved kontorforretning, siden siktede har samtykket til fengsling.

Tidligere dømt

VG har tidligere skrevet at mannen i yngre alder hadde omgang med flere kriminelle.

I 2002 ble han dømt til fengsel i ett år og seks måneder for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse.

– Jeg kan ikke gå inn på siktedes historikk nå. Foreløpig er det viktigste for oss å se hva som var foranledningen til drapet på Frogner, sier Metlid til Budstikka.

Mener de har funnet drapsvåpenet 

Den drapssiktede mannen fra Jar ble pågrepet på E18 ved Strand i Bærum rundt klokken halv ni onsdag morgen. I bilen mannen kjørte skal politiet ha funnet et skytevåpen, som politiet antar er drapsvåpenet. 

Metlid sier politiet foreløpig ikke kan svare på om siktede hadde tillatelse til å bære våpen. 

– Det er noe som undersøkes. Foreløpig kan vi ikke si annet enn at vi har grunn til å tro at dette er drapsvåpenet, sier hun.

Årelang konflikt

Kvinnen som ble skutt og drept på åpen gate i Oslo, skal i årevis ha vært i konflikt med den siktede Bærums-mannen om to byggeprosjekter. Politiet undersøker om motivet bak drapet kan ha sammenheng med erstatningssaken.

Den drapssiktede tapte i Oslo tingrett i desember 2020, og han ble dømt til å betale 11,8 millioner kroner. I tillegg skulle den drapssiktede måtte betale saksomkostninger på 900.000 kroner. Mannen har anket dommen, og saken er berammet til behandling i Borgarting lagmannsrett i 2022.

Siktede skulle torsdag møtt i Oslo tingrett, der firmaet hans skulle tvangsoppløses.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.