Skip to main content

Siktede erkjenner ikke straffskyld

Politiinspektør Grete Lien Metlid i politiet håpet å få gjennomført avhør av den siktede 21-åringen søndag kveld. Men den siktede mannen ønsket ikke å forklare seg.

Politiinspektør Grete Lien Metlid i politiet håpet å få gjennomført avhør av den siktede 21-åringen søndag kveld. Men den siktede mannen ønsket ikke å forklare seg.

Foto: KNUT BJERKE

21-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for drap og drapsforsøk i Bærum.

Det bekreftet hans forsvarer Unni Fries til NTB klokken 23 søndag kveld.

– Han kommer til å møte i retten i morgen, men kommer ikke til å forklare seg, opplyser Fries. 

Advokaten hadde en lengre samtale med 21-åringen på politihuset søndag kveld. 

– Det er helt uproblematisk og en rett han har. Min jobb nå er å ivareta hans interesser i rettsmøtet, sier Fries til NTB. 

– Jeg har oppfattet fra politiet at han blir siktet for terror mandag. De får ta de vurderingene de tar, sier Fries som ikke ønsker å kommentere siktelsene ytterligere.

Avhør avlyst

To planlagte avhør av den siktede 21-åringen søndag måtte avlyses, fordi han ikke ønsker å forklare seg til politiet.

– Vi håper det lar seg gjøre med avhør i kveld, slik at siktede kan gi sin forklaring med tanke på det han er siktet for, sa politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til Budstikka i 18.30-tiden søndag kveld.

Senere skrev hun følgende i en SMS til Budstikka: 

– Han var i avhørsrommet, men ønsker fortsatt ikke å forklare seg.

Politiet sitter på en del opplysninger om både hvordan 21-åringen fra Bærum kom seg til moskeen og hva slags våpen han brukte der. Men de ønsker ikke å si noe om dette foreløpig.

– Vi har informasjon om det, men dette er en del av de opplysningene vi ikke vil kommentere på fordi siktede ikke har avgitt forklaring ennå. Vi ønsker selvfølgelig at han skal gi sin frie forklaring uten å eventuelt bli påvirket av opplysninger som blir kjent, sier Lien Metlid.

Sikkerhetstiltak

Hun forteller også at politiet gjør undersøkelser rundt våpnene mannen hadde med seg. På en pressekonferanse søndag formiddag fortalte politiet at de ser på handlingen mot moskeen på Skui som forsøk på terrorhandling.

Som følge av skytingen i moskeen iverksatte politiet en rekke sikkerhetstiltak i forbindelse med Eid-feiringen søndag. 

– Vi har hatt tiltak der det er nødvendig i hele politidistriktet, og har ikke fått melding om hendelser i dag, sier Metlid.

Har informasjon rundt drapet

Den 21 år gamle mannen er også siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster før han dro til moskeen på Skui. 

Hun ble funnet død i en bolig på Eiksmarka etter at gjerningsmannen var pågrepet i moskeen. Både siktede og stesøsteren skal ha bodd sammen i denne boligen tidligere.

– Vi kan ikke si noe om tidspunktet for når drapet ble begått, motivet eller hvordan det er begått. Men vi har en del informasjon som følge av våre undersøkelser på åstedet, sier Metlid.

– Vi vet ikke hvordan siktede stiller seg til siktelsen, men det er grunnlag for å sikte ham for drapet, supplerer politiinspektøren.

Hun forklarer at det er rutine for politiet å oppsøke adresser som har tilknytning til gjerningspersonen i hendelser som den som skjedde lørdag. 

Pårørende til den drepte jenta har fått oppnevnt bistandsadvokat, men vedkommende har ikke besvart Budstikkas henvendelse.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.