Skip to main content

Politiet: – Forsøk på terrorhandling

Enhetsleder Rune Skjold (til venstre) og politiadvokat Pål Hjort Kraby ledet pressekonferansen søndag. Der kom det frem at politiet etterforsker moskéskytingen som en mulig terrorhandling.

Enhetsleder Rune Skjold (til venstre) og politiadvokat Pål Hjort Kraby ledet pressekonferansen søndag. Der kom det frem at politiet etterforsker moskéskytingen som en mulig terrorhandling.

Foto: Knut Bjerke

Politet etterforsker skytingen i moskeen på Skui som et forsøk på terrorhandling.

– Vi har nå fått bedre oversikt og informasjon i den etterforskningen vi har gjennomført til nå. Derfor har vi konkludert med forsøk på terrorhandling, sa enhetsleder Rune Skjold i politiet på en pressekonferanse søndag.

Skjold sa at bakgrunnen for politiets konklusjon er basert på det faktum at det ble brukt våpen i en moské, gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger, han har uttrykt hyllest til Quisling, har innvandrerfiendtlige holdninger og at han skapte frykt da han slo til mot moskeen på Skui.

– Vi har ennå ikke konkludert med at det er en terrorhandling, men etterforsker det som forsøk på terrorhandling, understreket Skjold.

Oslo-politiet samarbeider tett med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i etterforskningen.

Fant våpen i moskeen

På pressekonferansen kom det også frem at det ble avfyrt flere skudd i moskeen.

– Det ble avfyrt flere skudd, og det er funnet våpen, sa Skjold.

Han fortalte at det ikke er tvil om at inngripen til personene i moskeen hindret ytterligere konsekvenser.

– Det er ikke ufarlig å gripe inn i en sånn situasjon. Disse personene har utvist stort mot og begrenset omfanget, sa Skjold på pressekonferansen.

Politiadvokat Pål Hjort Kraby fortalte på pressekonferansen at Bærums-mannen som ble pågrepet i moskeen er formelt siktet for drapsforsøk og drap.

– Vi tar fortløpende stilling til om siktelsen skal endres til terrorhandling, sa Kraby.

Han forteller at politiet har en formening om hvordan siktede kom seg til moskeen, men at de ikke ønsker å gå i detalj på det foreløpig.

Fire ukers fengsling

Politiet ønsker at den siktede skal undersøkes av sakkyndig helsepersonell for en vurdering av den psykiske tilstanden. Politiet forsøkte søndag kveld å gjennomføre et nytt avhør av den siktede.

– Han var i avhørsrommet, men ønsker fortsatt ikke å forklare seg, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid.

Etter planen skal mannen fremstilles for fengsling mandag formiddag.

– Sannsynligvis vil vi kreve varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, isolasjon og medieforbud, sier Kraby til Budstikka.

– Hva knytter ham til selve drapet?

– Jeg kan ikke gå inn i bevisene, men vi mener de bevisene er så sterke at det er mer sannsynlig at han har gjort det enn at han ikke har gjort det, sier Kraby til Budstikka.

– Hva kan dere si om drapsofferet, utover at det er en ung kvinne i relasjon til siktede?

– Av hensyn til de pårørende ønsker vi ikke å gå ut med noe som kan identifisere offeret. Det må eventuelt være opp til pårørende på et senere tidspunkt, svarer Rune Skjold.

Sjekker mobil og pc

– Hvordan fremstår den siktede?

– Avhøret var såpass kort at det er vanskelig å kommentere det, svarer Kraby.

Rune Skjold tilføyer følgende:

– Siktede fremstår som at han ikke ønsker å snakke med politiet og gi en forklaring til oss. Og akkurat det klarer han å redegjøre godt for.

– Hva skjer videre i saken nå?

– Vi fortsetter med å avhøre en del vitner. I tillegg går vi igjennom en del tekniske spor på blant annet mobiltelefon og pc. Politiet kommer også til å være til stede på drapsåstedet og ved moskeen, svarer politiadvokat Pål Hjort Kraby.Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.