Skip to main content

Navnet på den drepte stesøsteren (17) er offentliggjort

Utenfor hjemmet til drapsofferet Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) var det mandag lagt ned blomster.

Utenfor hjemmet til drapsofferet Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) var det mandag lagt ned blomster.

Foto: Trine Jødal

Politiet valgte i samråd med familien mandag å gå ut med navnet på drapsofferet.

Det var den siktedes stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) som ble funnet død hjemme i boligen på Eiksmarka lørdag. Det bekrefter politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

VG skriver tirsdag at 17-åringen ble drept med skytevåpen.

21-åringen erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for drap og drapsforsøk i Bærum. Det bekreftet hans forsvarer Unni Fries til NTB klokken 23 søndag kveld.

To planlagte avhør av den siktede 21-åringen søndag måtte avlyses, fordi han ikke ønsker å forklare seg til politiet.

Videoopptak

Politiet har sikret seg videoopptak av angrepet på moskeen på Skui.

– Siktede bar en hjelm med et GoPro-kamera påmontert i forbindelse med angrepet på moskeen. Dette var skrudd på, og han filmet i forbindelse med angrepet på moskeen. Denne videofilmen utgjør viktige bevis i saken, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på pressekonferansen.

Den siktede 21-åringen har våpenlisens, og det er fortsatt uklart hvor mange våpen han var utstyrt med. Men politiet bekrefter at noen av våpnene trolig var anskaffet på lovlig vis.

– De våpnene vi har tro på at var i lovlig besittelse, var primært jaktvåpen.

– Dette er terror

På spørsmål om hva som kan ha vært siktedes motiv, svarer visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt følgende:

– Dette er terror, og et ønske om å ramme den muslimske befolkningen i Norge.

Politiet kan ikke si noe om siktedes motiv for drapet på 17-åringen, og heller ikke om det foreligger noen bevis som knytter drapet og terrorhandlingen sammen.

– Hva knytter den mistenkte til drapet på 17-åringen?

– Det faktum at de to hadde felles bopel. Men vi kan ikke si noe mer om dette ennå, sier Kraby.

Ifølge NRK ble Johanne Zhangjia Ihle-Hansen født i Jiangxi i Kina 18. Juni 2002, og adoptert da hun var 2 år gammel.

Hun har tidligere vært med i Ramstad turn, og gått på rideskole ved Bærum rideklubb, men skal ikke ha vært disse stedene i de senere årene.

– Kaotiske dager og vonde dager

– Det har vært kaotiske dager og vonde dager for familien, forteller bistandsadvokaten til familien til den avdøde 17-åringen.

Drammens-advokaten Elisabeth Hagen (61) ble søndag oppnevnt som bistandsadvokat for fornærmede i drapssaken på Eiksmarka. Hun er foreløpig sparsom i sine kommentarer:

– Jeg kan bekrefte at jeg i dag har vært i kontakt med avdødes familie og at jeg var til stede under fengslingsmøtet i ettermiddag. Utover det har jeg foreløpig ikke så mye å si, forteller Hagen til Budstikka sent mandag ettermiddag.

Det er avdødes stebror som er siktet for drapet. 17-åringen ble funnet død på Eiksmarka lørdag kveld da politiet skulle sjekke en bolig siktede hadde tilhørighet til.

Støtter fornærmede

Når det gjelder saken for øvrig, er bistandsadvokaten foreløpig forsiktig i sine uttalelser.

– Men vi ber mediene om å omtale saken forsiktig og med respekt for avdøde og hennes familie, sier Elisabeth Hagen.

En bistandsadvokat oppnevnes i en del alvorlige kriminalsaker for å ivareta fornærmedes interesser, og å informere underveis.

Det er også vanlig at disse deltar under hovedforhandlingen hvis saken ender med tiltale og rettssak. Der fremmer også bistandsadvokaten normalt krav om erstatninger og oppreisning, mens aktoratet holder seg til skyldspørsmålet og påstand om straffeutmåling.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.