Skip to main content

– Nå skal han hjem så fort som mulig

En 18 år gammel gutt ble tirsdag utskrevet fra sykehus i Aten. Han pådro seg alvorlige kuttskader i halsen etter å ha blitt angrepet knust flaske med en knust flakse av en jevnaldrende på den greske partyøya Ios.

En 18 år gammel gutt ble tirsdag utskrevet fra sykehus i Aten. Han pådro seg alvorlige kuttskader i halsen etter å ha blitt angrepet knust flaske med en knust flakse av en jevnaldrende på den greske partyøya Ios.

Foto: Privat

Tenåringen som ble angrepet med en knust flaske er utskrevet fra sykehus i Hellas. En annen tenåring er siktet for drapsforsøk. 

Det var natt til mandag en tenåring ble siktet for drapsforsøk etter at han skadet en jevnaldrende med en knust flaske på Ios. Fornærmede ble innlagt på sykehus i Aten med alvorlige kuttskader. 

– Det var kun flaks at det gikk så bra som det gjorde, og at han overlevde. Nå skal han komme seg hjem til Bærum så fort det lar seg gjøre, sier bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb til Budstikka tirsdag formiddag.

Kjenner hverandre

Gjerningspersonen og fornærmede skal ha kjent hverandre fra før, og ha vokst opp på samme sted i Bærum. 

Voldsepisoden skal ha skjedd i nærheten av nattklubben Scorpion Club i utkanten av byen, like ved hotellet der fornærmede og kameratene hans bodde. 

De var på tur med den østerrikske reisearrangøren Life is a beach party, og guttegjengen fornærmede er en del av ankom Ios på fredag. 

– De har vært veldig flinke og gitt ham god oppfølging. Han har også blitt godt ivaretatt av gresk helsevesen, sier Brodtkorb.

Fengslingsmøte torsdag

Den siktede 18-åringen, som sitter fengslet på Naxos, har ifølge forsvarsadvokat Kim Gerdts hatt det tøft det siste døgnet. 

Han skal svare for seg i fengslingsmøte førstkommende torsdag.

– Fasilitetene er litt dårligere der enn her hjemme. Det er noe med dette å sitte i en celle med den anklagen på seg. Det er tungt, sier Gerdts til Budstikka. 

Advokat Kim Gerdts forsvarer den unge mannen fra Bærum som er siktet for drapsforsøk.

Advokat Kim Gerdts forsvarer den unge mannen fra Bærum som er siktet for drapsforsøk.

 Foto: PER ERIK HAGEN

Han forteller at klienten mener situasjonen som førte til voldsepisoden ble fremprovosert.

Ifølge Gerdts ble klienten sjokkert da han fikk høre at han var siktet drapsforsøk. Han skal ha blitt avhørt på engelsk, uten advokatbistand i etterkant av hendelsen. 

– Mandag var det litt usikkert om vi skulle klare å skaffe en advokat, men det fikk vi til natt til tirsdag. Forsvarsadvokaten fra Aten fløy til Naxos tirsdag morgen, slår han fast. 

Gerdts forteller at siktede fikk senket skuldrene litt etter nyheten om at det var en advokat på vei, og at han dermed fikk litt søvn. 

Avviser russekobling

Gerdts tror det er lite sannsynlig at det vil bli noe rettsmøte før tidligst onsdag. 

Den nasjonale pressetalspersonen hos politiet i Hellas, Theodoros Chronopoulos, bekrefter at siktede ble avhørt mandag.

Både siktede og fornærmede er russ neste år, og blant de mange hundre norske avgangselevene som har dratt til den greske øya denne uken. 

Ifølge et familiemedlem av fornærmede er det imidlertid ingen forbindelse mellom voldshendelsen og russefeiringen. 

– Det har ingenting med russ, russetur eller Ios å gjøre og kunne like godt skjedd her hjemme, uttalte familiemedlemmet til Budstikka mandag kveld. 

– Det er en enkelt sak, og det er en historie bak som ikke har med russ å gjøre, fortsetter familiemedlemmet.

– De hadde gjort alt riktig på forhånd. Blant annet hadde de møter med sine foresatte før avreise, for å bli forsikret om alvoret som ligger i å dra på en slik tur på egen hånd, sier familiemedlemmet.

Advokat Marte Brodtkorb bistår Bærums-gutten som ble stukket i halsen med en knust flaske. – Det var kun flaks at det gikk så bra som det gjorde, og at han overlevde, sier hun.

Advokat Marte Brodtkorb bistår Bærums-gutten som ble stukket i halsen med en knust flaske. – Det var kun flaks at det gikk så bra som det gjorde, og at han overlevde, sier hun.

FOTO: PRIVAT

Ungdom tiltalt

Også i fjor sommer var ungdom i russekullet involvert i en voldsepisode på Ios. 

En 18-åring fra Eikeli videregående skole i Bærum ble skadet etter at han ble angrepet av fem andre nordmenn på øya.

I forrige uke meldte Aftenposten at gresk politi tatt ut tiltale mot et ukjent antall nordmenn i forbindelse med voldsepisoden.

– I etterkant av hendelsen i fjor sommer ble det opprettet en undersøkelsessak av norsk politi. Den er henlagt fordi det er tatt ut tiltale i Hellas, og det skal kjøres en rettsprosess der til høsten, sa Ole Magnus Jensen, leder ved forebyggende avsnitt i Asker og Bærum i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Det er ikke klart hvor mange personer som er tiltalt, eller hva tiltalen består i.

Fraråder å reise

Også i sommer vil kommende russ fra Asker og Bærum reise til Hellas. Ungdommer Budstikka har snakket med, forklarer at de tar sine forholdsregler.

Politiet fraråder imidlertid ungdommene å dra på disse turene.

– Vi vet at mange debuterer både med narkotika og alkohol på russetur. I tillegg erfarer vi at blir en del vold, fordi man er ruset eller beruset. I fjor kom det også inn meldinger om flere seksuelle overgrep, sier Ann Gørild Kjeldsen, leder for kriminalitetsforebyggende seksjon i Oslo politidistrikt Enhet vest.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.