Skip to main content

Moskéskytingen og drapssiktelse: Dette vet vi om saken

Politiet på åstedet på Eiksmarka. Her ble Philip Manshaus' 17 år gamle stesøster funnet drept.

Politiet på åstedet på Eiksmarka. Her ble Philip Manshaus' 17 år gamle stesøster funnet drept.

Foto: Karl Braanaas

Saken oppdateres – kronologisk rekkefølge:

Klokken 1607 lørdag ettermiddag melder politiet om skyting i moskeen al-noor Islamic Center på Skui i Bærum.

Politiet sier til Budstikka at de sendte store ressurser til moskeen, men de første meldingene ga ikke inntrykk av at det var en pågående, livstruende situasjon. Personen som ringte inn, snakket dårlig norsk.

Da politiet ankom moskeen, var gjerningsmannen allerede tatt hånd om av folk i moskeen. Gjerningsmannen ble lettere skadet i basketaket.

Klokken 18:35 får Budstikka opplyst fra medievakten ved Vestre Viken HF at én person ble kjørt til akuttmottaket på Bærum sykehus i etterkant av hendelsen. Vedkommende ble like etter sendt videre til legevakten, noe som kan bekrefte det politiet sier om at skadene ikke er alvorlige.

Gjerningsmannen er en norsk statsborger i 20-årene.

Rundt 22 bekreftet politiet et funn av en død person ved en adresse på Snaret på Eiksmarka i Bærum. Det blir bekreftet på en pressekonferanse på politistasjonen på Grønland i Oslo kl. 23 at dette er en ung kvinne i nær relasjon med personen som er pågrepet etter skytingen på moskeen.

Politiet uttalte på en pressekonferanse tidligere lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

I en pressemelding fra politiet natt til søndag skriver politiet at den siktede er overført til politiarresten.
Siktede nektet å avgi forklaring til politiet.

Søndag morgen var det eidfeiring ved Thon Hotell i Sandvika, der mange strømmet til. Statsminister Erna Solberg, ordfører Lisbeth Hammer Krog var til stede under feiringen.

Informasjonsansvarlig ved moskeen Waheed Ahmed sier at radikaliseringen går begge veier.

To pensjonister overmannet gjerningsmannen i moskeen lørdag. Mohammad Rafiq (65) overmannet gjerningsmannen lørdag. Mohammad Iqbal var med og slo gjerningspersonen.

Kommunens kriseteam koblet inn etter drapet på ung kvinne

På pressekonferanse på Grønland politistasjon litt over kl. 12 søndag, omtaler politiet skytingen ved moskeen som et forsøk på terrorhandling.

Politiets konklusjon er basert på det faktum at det ble brukt våpen i en moské, gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger, han har uttrykt hyllest til Quisling, har innvandrerfiendtlige holdninger og at han skapte frykt da han slo til mot moskeen på Skui.

Siktelsen mot 21 år gamle Philip Manshaus omfatter drap, drapsforsøk og terror

Mandag kom det frem at han skal ha kjørt stemorens bil til moskeen der han avfyrte skudd.

Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag. Manshaus nekter straffskyld.

Skolen der den drepte stesøsteren gikk, la mandag ut minneprotokoll.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.