Skip to main content

Kommunens kriseteam koblet inn

Kristin Nilsen, direktør for velferd i Bærum kommune. 

Foto: TRUDE BLÅSMO

Bærum kommunes kriseteam jobber nå opp mot de pårørende av den drepte kvinnen. 

– Vi følger rutinene våre og er i kontakt med de pårørende. De får tilbud om hjelp, sier Kristin Nilsen, velferdsdirektør i Bærum kommune og fungerende rådmann. 

Lørdag kveld ble en ung kvinne funnet drept på en adresse på Eiksmarka i Bærum. 

Drapet settes i sammenheng med skytingen på al-noor Islamic Centre på Skui tidligere på dagen. 

Offeret skal være i nær relasjon med personen som er pågrepet.

Bearbeide

Ordfører Lisbeth Hammer Krog var tidlig på plass ved moskeen på Skui da hun fikk beskjed om hendelsen, og sier at hun ønsker at de som var til stede skal få tett oppfølging. 

– Det var en forferdelig opplevelse som de må få bearbeide, sier hun. 

Ifølge Nilsen har kriseteamet hatt vaktordning gjennom sommeren. 

– De er trent og utdannet til å jobbe med personer i krise, sier hun. 

Dette er saken 

 • Klokken 16.07 lørdag 10. august meldte politiet om skyting i moskeen Al-Noor Islamic Center på Skui i Bærum. 
 • Politiet sendte mange patruljer til moskeen, men de første meldingene ga ifølge politiet ikke inntrykk av at det var en pågående, livstruende situasjon. Personen som ringte inn, skal ha snakket dårlig norsk. 
 • Da politiet ankom moskeen, var gjerningsmannen allerede tatt hånd om av folk i moskeen. Gjerningsmannen ble skadet i basketaket. 
 • Klokken 18.35 fikk Budstikka opplyst fra medievakten ved Vestre Viken HF at én person ble kjørt til akuttmottaket på Bærum sykehus i etterkant av hendelsen. Vedkommende ble like etter sendt videre til legevakten, noe som kan bekrefte det politiet sier om at skadene ikke er alvorlige.
 • Gjerningsmannen er en Bærums-mann i begynnelsen av 20-årene. 
 • Rundt klokken 22 lørdag 10. august bekreftet politiet funn av en død person i en bolig i Snaret på Eiksmarka i Bærum. Politiet bekreftet på en pressekonferanse lørdag kveld at dette var en ung kvinne i nær relasjon med personen som er pågrepet og siktet for skytingen. Søndag bekreftet politiet at det var siktedes stesøster (17) som ble funnet drept.
 • Politiet uttalte på en pressekonferanse tidligere lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.
 • På en pressekonferanse søndag 11. august fortalte politiet at de ser på skytingen i moskeen som et forsøk på terrorhandling. Bakgrunnen for politiets konklusjon er basert på det faktum at det ble brukt våpen i en moské, gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger, han har uttrykt hyllest til Quisling, har innvandrerfiendtlige holdninger og at han skapte frykt da han slo til mot moskeen på Skui.
 • På pressekonferansen kom det også frem at det ble avfyrt flere skudd i moskeen. Det er også funnet våpen i moskeen.
 • Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby fortalte på pressekonferansen at Bærums-mannen som ble pågrepet i moskeen, er formelt siktet for drapsforsøk og drap. – Vi tar fortløpende stilling til om siktelsen skal endres til terrorhandling, sa Kraby.
 • Mandag ble siktelsen utvidet til også å gjelde forsøk på en terrorhandling.
 • Philip Manshaus ble mandag ettermiddag varetektsfengslet for fire uker. Fengslingen er med brev- og besøksforbud, og de to første ukene er i full isolasjon.
 • Politiet har sikret seg videoopptak fra angrepet på moskeen. Den siktede skal ha hatt et GoPro-kamera som filmet angrepet.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.