Skip to main content

Johannes mor vil møte Manshaus ansikt til ansikt

Philip Manshaus (22) skjøt og drepte stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) mens stemoren og faren var bortreist. Onsdag skal de forklare seg i retten. 

Foto: Karl Braanaas

Faren og stemoren til Philip Manshaus (22) får fritak fra korona-reglene for å avgi forklaring ansikt til ansikt med den draps- og terrortiltalte 22-åringen.

Asker og Bærum tingrett har besluttet at faren og stemoren til Philip Manshaus får fritak fra rettens smittevernregler når de skal forklare seg. Til nå har samtlige vitner forklart seg fra en annen rettssal via videooverføring. 

Moren til drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) skal forklare seg først, deretter Manshaus' far. De ønsker begge å forklare seg ansikt til ansikt med den draps- og terrortiltalte 22-åringen i rettssal 11. 

– Det er viktig for henne å forklare seg med tiltalte til stede i salen, slik at hun får et direkte inntrykk av hvordan han reagerer på det hun sier. Hun vil også at han skal se henne når hun forklarer seg for retten, sier Elisabeth Hagen, bistandsadvokat til Johannes mor. 

Hun minner om at utgangspunktet er at hennes klient, som etterlatt mor til Johanne, hadde vært til stede i rettssalen under hele hovedforhandlingen. 

– Avstandskravene på grunn av koronasituasjonen har dessverre gjort dette umulig. I stedet har hun fulgt forhandlingene via video. Det er begrensende i forhold til det inntrykket hun kunne fått ved å være til stede, sier Hagen. 

Har reagert på forklaringen

Manshaus er tiltalt for å ha drept stesøsteren med fire skudd, samt det etterfølgende angrepet på Al-Noor-moskeen på Skui. Den 17 år gamle jenta ble funnet drept i senga av politiet lørdag 10. august klokken 20.34.

22-åringen fra Eiksmarka har erkjent handlingen, men nekter straffskyld og påberoper seg nødrett. Manshaus var ordknapp og unnvikende da han ble stilt spørsmål om forholdet til stesøsteren i tingretten.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept i sitt hjem på Eiksmarka. Hun ble funnet død lørdag 10. august.

Foto: Privat

– Jeg kommer ikke til å kommentere på mitt forhold til Johanne, sa han ved flere anledninger.

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen har tidligere uttalte til Budstikka at det var svært tungt for Johannes mor å lytte til Manshaus' forklaring

– Tiltalte unngår bestemt å forholde seg til at han har tatt livet av en høyt elsket datter, og unngår konsekvent å forholde seg til hvilken smerte han har påført min klient, uttalte Hagen fredag.

Manshaus har sagt at han drepte stesøsteren fordi hun ikke var hvit, og at han ville beskytte faren og stemoren i en kommende rasekrig. 

Høyt elsket 

Både stemoren og faren har vært tilbakeholdne med å uttale seg om tragedien som har rammet dem. 17-åringen ble adoptert til Norge fra Kina i 2003, og levde nesten hele sitt liv på Eiksmarka i Bærum.

– Vi bærer din sorg over en tapt fremtid, med alle dine planer og forventninger til livet du elsket. Vi bærer vår sorg over tapet av deg og kjenner et enormt savn. Vi takker for alt det fine du ga oss, sa moren til Johanne, da 17-åringen ble bisatt fra Haslum kapell. 

Faren til Philip Manshaus har via sin bistandsadvokat gitt uttrykk for at han synes sønnens handlinger er ubegripelige. 

«Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger», sa han i en uttalelse uken etter drapet og moskeangrepet. 

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) var elev ved Sandvika videregående skole.

Foto: Trine Jødal

Vil ha lukket rett

Forsvarerteamet til Philip Manshaus har bedt om delvis lukkede dører under stemoren og farens forklaringer. Hvorvidt tingretten tar begjæringen til følge blir først kjent når retten settes onsdag. 

– Bevisførselen vil belyse private forhold, og vi frykter vi ikke vil få frem disse bevisene med åpen rett, sier forsvarer Unni Fries.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.