Skip to main content

Hvem reddet Leif Christian da hjertet sviktet?

Tre kvinner hjalp Leif Christian Jensen da han kjempet for livet på stien ved tennisbanene på Rykkinn. Men 43-åringen vet ikke hvem han skal takke.

– Jeg vil gjerne få takket dem skikkelig. Jeg er ganske sikker på at det var tre kvinner som etter hvert var med å hjelpe og støtte meg mens jeg lå på bakken og kjempet for livet, forteller Leif Christian Jensen.

43-åringen fra Bærums Verk er ganske sikker på at utfallet kunne blitt ganske så annerledes hadde han ikke fått hjelp fra kvinnene.

– Det er ikke sikkert jeg hadde stått her i dag uten dem. Jeg har hørt i etterkant at det var på hengende håret, forteller han.

Ringte kona først

Tobarnsfaren står ved stikrysset bak tennishallen på Rykkinn. Det er her stien fra Eineåsen kommer ned. Det var her han kom joggende søndag ettermiddag for drøyt fire uker siden. Formen var god – til den så absolutt ikke var det. 

– Plutselig kjente jeg det smalt til i brystet. Det var helt forferdelig. Jeg skjønte med en gang at dette var noe alvorlig. Jeg klarte etter hvert å krabbe meg noen meter ned til en stein. Der klarte jeg å ringe kona, forteller Jensen.

Ved denne steinen på steinen ved tennisbanene på Rykkinn kjempet Leif Christian Jensen for livet for en snau måned siden. Han overlevde, mye takket være hjelp fra tre kvinnelige turgåere på stedet.

FOTO: EVA GROVEN

Hvorfor han ringte kona, og ikke alarmsentralen 113, har han ikke noe godt svar på.

– Heldigvis var kona mer oppegående enn meg og ba meg legge på og ringe 113 med en gang, forteller han videre.

Under samtalen med alarmsentralen ble 43-åringen veldig mye dårligere. Han klarte ikke å forklare hvor han var. Han klarte heller ikke å holde mobiltelefonen i hånden, den lå på en stor stein i stikanten.

– Det var da jeg fikk hjelp av en kvinne. Etter hvert kom det flere. En av dem var en sykepleier, så jeg hadde flaks.

Medfødt hjertefeil

Leif Christian Jensen husker en del fra hva som skjedde etter at han fikk hjelp. Blant annet at han ble lagt i stabilt sideleie.

– Dessuten husker jeg at en av kvinnene strøk meg på ryggen og fortalte at ambulansen var på vei og at dette skulle gå bra. Tiden gikk veldig fort. Ambulansen kom veldig raskt. Turen til Bærum sykehus var unna på et blunk, jeg ble ikke festet skikkelig en gang. Så mye hastet det, forteller Bærums Verk-mannen.

På Bærum sykehus kom han i de beste hender. Livet ble reddet.

– Det viste seg at jeg hadde en medfødt hjertefeil, som førte til ventrikkelflimmer. Det er en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse, forklarer Jensen.

Denne hjertefeilen er den som står bak de fleste tilfellene av plutselig hjertedød her i landet. Ofte er dette årsaken når ellers helt friske mennesker, ofte i veldig god form, dør av hjertesvikt.

– Jeg hadde ingen anelse om at jeg hadde denne hjertefeilen. Den er medfødt, men ikke arvelig. Så jeg hadde vel egentlig ingen mulighet til å vite at jeg hadde denne medfødte feilen, påpeker han.

Blir helt frisk

Fire uker etter hendelsen er statsviteren som jobber med samfunnsanalyse og bærekraftig utvikling hos Asplan Viak i Sandvika sykemeldt. Men han er i rask bedring.

– Jeg ble liggende på Bærum sykehus i to uker. Jeg kan ikke få sagt hvor fornøyd og stolt jeg er over behandlingen jeg fikk hos lokalsykehuset mitt, sier Jensen.

Han har uttrykt denne takknemligheten i et leserinnlegg

– Kommer du til å bli helt frisk?

– Ja, legene sier det. Jeg har blitt operert og fikk rettet opp i feilen. Dessuten ble det gjennomført en såkalt stresstest på hjertet mitt, og det gikk bra. Det de gjorde var å fremprovosere det samme som skjedde da jeg var ute og jogget for fire uker siden. Og nå gikk fint. Så nå burde hjertet mitt tåle det meste fremover.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.