Skip to main content

Brannmann hyller ukjent 70-åring: – Han reddet liv

Uten noe lys eller sikt stupte brannmann Aleksander Olsen ut i Lysakerelva for å redde tre mennesker opp av vannet.

Foto: Trine Jødal

I stummende mørke stupte brannmann Aleksander Olsen ut i Lysakerelva og reddet tre personer. Selv vil han hylle en 70-åring på luftetur med hunden. 

– Jeg var veldig klar på at jeg ikke skulle uti selv. Jeg skulle kun kaste ut en redningsbøye, forteller Aleksander Olsen. 

Slik gikk det ikke. 

Torsdag kveld ringte en kvinne til 110-sentralen etter at hun hørte rop om hjelp like nedenfor balkongen sin på Lysaker brygge. Der hadde to personer falt i vannet, av uviss årsak. En tredje person, en mann i 70-årene, skulle også ha hoppet etter for å redde dem.

Dermed la Olsen på sprang de drøye 300 meterne fra sentralen til bryggen på Lysaker. Da han kom frem var det mannen i 70-årene som bidro til å holde de to personene oppe. 

– Han har virkelig risikert livet sitt, forteller brannmannen.

Sammen fikk de to dratt opp en av personene som lå i vannet. Olsen startet fra badestigen, men skjønt etter hvert at det var nytteløst. 

– Da jeg så den andre personen forsvinne under vann stupte jeg uti, sier Olsen.

Slik så det ut da Aleksander Olsen kom tilbake til 110-sentralen etter heltedåden i sjøen.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

Hyller ukjente helter

Ifølge Olsen skal vannet ha holdt rundt ti grader. Han er derfor svært imponert over mannen i 70-årene som ikke ga opp, men forsøkte å redde de to som var i vannet. 

– Han var lenger ute enn meg, sier Olsen, som mener mannen gjorde en heltemodig innsats.

I tillegg er han veldig imponert over varsleren som på kort tid ringte og varslet sentralen.

– Uten varsleren, 70-åringen og alle etatene våre som var i aksjon, så ville ikke dette ha gått så bra. Det er en kollektiv innsats som er helt fantastisk, konstaterer Olsen.

I ti grader utmattes kroppen mye fortere enn til vanlig. Det fikk Olsen, en topptrent brannmann, erfare. 

– Jeg var helt utmattet. Det var ikke lenge igjen før jeg ikke hadde mer igjen å gå på, sier han.

– Lett å gi opp

Heldigvis var redningsskøyta varslet og på vei. Etter noen minutter var samtlige som var i vannet plukket opp og reddet. 

Redningsskøyta som har hjemmehavn på Lysaker fikk plukket opp personene som lå i vannet. I Båten var det kun frivillige mannskaper. – Han som var båtfører og ansvarlig for operasjonen fra vår side er til daglig togfører, forteller Fredrik Hove, operativ leder for Redningsskøyta.

Foto: Trine Jødal

– Han som var båtfører og ansvarlig for operasjonen fra vår side er til daglig togfører. Så i dag kjører han tog mellom Asker og Oslo, forteller Fredrik Hove, operativ leder i Redningsskøyta. 

For Aleksander Olsen ble hendelsen en tankevekker. 

– Det føltes spesielt å være den som trenger hjelp. Det er lett å gi opp, men når du ser de blålysene komme, så er det veldig sterkt, forteller redningshelten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.