Skip to main content

Anne Kari tente lys for Ari Behn

Anne Kari Baarli tente et lys for Ari Behn i Lommedalen kirke torsdag ettermiddag. Jeg har fått litt å tenke på i dag, sier hun.

Foto: Karl Braanaas

Da Lommedalen kirke åpnet dørene torsdag ettermiddag, kom flere som ønsket å tenne et lys til minne om Ari Behn. 

Anne Kari Baarli (51) fra Rykkinn hørte først om Behns bortgang torsdag morgen. Da hun kom til Lommedalen kirke var hun fortsatt sterkt preget av nyheten.

– Jeg visste ingenting før jeg skrudde på radioen i dag morges. Da måtte jeg legge fra meg alt og sette meg rett ned, sier Baarli.

1. juledag ble det kjent at Ari Behn har begått selvmord.

– Det er med stor sorg i hjertet at vi de aller nærmest pårørende til Ari Behn må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, heter det i en uttalelse fra familien.

Både i og utenfor Lommedalen kirke var det tent lys torsdag.

Foto: Karl Braanaas

Dødsfallet har preget lokalsamfunnet i Lommedalen. Fungerende sogneprest i Lommedalen kirke, Elise Bjerkreim-Bentzen, åpnet kirken etter forespørsel fra folk i dalen. Det var innbyggere som ønsket å tenne et lys for Ari Behn, både i og utenfor kirken.

– Jeg tror dette har vært et godt rom for folk å komme til. Både for å samles og for å få lov til å være alene. Det har vært godt over hundre mennesker innom, sier Bjerkreim-Bentzen.

– Hvorfor er det viktig å ha åpen kirke i forbindelse med slike hendelser?

– Når døden rammer, så merker vi hvor sårbare vi mennesker er. Her i Lommedalen er kirken ett av de naturlige samlingspunktene. Vi prøver å være en åpen kirke i alle sammenhenger, også i møte med sorgen, sier hun.

Hun påpeker at det gjør fryktelig vondt for veldig mange mennesker når noen tar sitt eget liv.

– Vi kommer også gjerne i kontakt med våre egne sorger i en slik situasjon. Det er utrolig viktig å fortelle noen hvordan man har det og ikke være alene hvis man har det tøft, sier presten.

– Familien til Ari Behn har fått ros for åpenheten rundt at han tok sitt eget liv. Hva tenker du om det?

– Når noen er åpne om hvor vanskelig det er å være menneske, så skaper det rom for andres sårbarhet. Det er veldig viktig. Samtidig opplever andre familier at det ikke er så lett for dem å være åpne. Vi skal ha stor respekt både for at noen trenger å være åpne og at noen trenger å være i fred, understreker hun.

Bjerkreim-Bentzen påpeker at de som ikke står midt oppe i en slik situasjonen, ikke vet hvorfor folk tar valget om å være åpne eller ikke åpne.

– Vi skal støtte familien uansett, fastslår hun.

Tente 100 lys

Anne Kari Baarli var en av flere som kom til Lommedalen torsdag ettermiddag.  Ved 15-tiden var det tent opp mot 100 lys i kirken. Ifølge 51-åringen gjorde hun det for «å vise omsorg og omtanke for de pårørende og etterlatte»

– Jeg kjente ham ikke personlig, men jeg hadde likevel et forhold til ham. Ari Behn har alltid vært en fyr jeg har heiet på, jeg likte han veldig godt, sier hun.

– Det var godt å komme hit til kirken. Jeg har fått litt å tenke på i dag, sier Baarli.

Eget kriseteam

Bærum kommune har et psykososialt kriseteam som tilbyr hjelp til familier ved tragiske hendelser.

Det opplyser kommunaldirektør Kristin Nilsen i Bærum kommune.

– Dette er helsepersonell som har kompetanse på å gi veiledning i akutte situasjoner. De kjenner til hva som er vanlige reaksjoner, og gir råd i den forbindelse, sier Nilsen.

Kommunen vil følge opp med nye tilbud om familien i første omgang takker nei.

– Det er et tilbud om hjelp, men vi skal være proaktive og tilby hjelp flere ganger. Men det er et tilbud - man må ikke takke ja, understreker hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.