Amalie Iuel med OL i blikket

RASK: Amalie Iuel kan bli en av de norske OL-deltagerne i Rio til sommeren. – Det er det som er sesongens store mål, sier hun. FOTO: KARL BRAANAAS

RASK: Amalie Iuel kan bli en av de norske OL-deltagerne i Rio til sommeren. – Det er det som er sesongens store mål, sier hun. FOTO: KARL BRAANAAS

Artikkelen er over 2 år gammel

Amalie Iuel (21) ble nærmest kastet inn i friidrettsmiljøet i Tyrving da hun var ni år gammel. Til sommeren kan hun få muligheten til å delta i OL i Rio.

DEL

Amalie Iuel fikk enormt med oppmerksomhet på forsommeren i år, da hun etter tre og et halvt år kamp endelig fikk innvilget norsk statsborgerskap. Bærums-jenta er vokst opp på Bekkestua i Bærum, men er født i Danmark med dansk mor og dansknorsk far.

LES OGSÅ: – Helt utenom det vanlige

– Det var en veldig lang prosess med å få innvilget det statsborgerskapet. Jeg fikk først avslag flere ganger, men heldigvis ordnet det seg til slutt, forteller hun til Budstikka på Toppidrettssenteret i Oslo.

Ødelagt

Etter at hun endelig kunne løpe med det norske flagget på brystet, skulle hun stå for det virkelige gjennombruddet i VM i Kina i sommer. Men det gikk ikke så bra på 400 meter hekk, som er hennes øvelse.

Iuel smalt inn i de to første hekkene og fikk løpet ødelagt.

LES OGSÅ: Tyrvings VM-debutant feilet i første hekk

– Jeg hadde på forsesongen jobbet for å få til gode starter, og når jeg endelig fikk det til i VM, så visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre med den, sier hun nå.

Sikter mot OL

Men det som skjedde i verdensmesterskapet i Kina er for lengst glemt. 21-åringen har allerede begynt å sikte seg inn mot det som skjer i Rio de Janeiro i august.

– Det er OL i Rio som er sesongens store mål. Det er ingen tvil om det. Jeg skal dit, sier hun selvsikkert.

LES OGSÅ: Følger i Norges raskeste fotspor

Men hun må prestere for å nå det målet. Faktisk må hun løpe så kjapt på 400 meter hekk som hun aldri tidligere har gjort i karrieren. Norges Friidrettsforbund har et tidskrav på 55,90 for at Amalie Iuel skal få løpe med de norske fargene i OL.

Tøffe krav

– Det er et tøft krav. Jeg må sette personlig rekord og norsk rekord for å klare det. Men holder jeg meg i form, burde det absolutt være innen rekkevidde, sier 21-åringen bestemt.

Målet er å klare tidskravet så tidlig som mulig i sesongen.

LES OGSÅ: Kenneth Gulbrandsen (18) fra Asker er på vei mot motorsporttoppen

– Europamesterskapet i Amsterdam er også et av sesongens delmål, men jeg håper at jeg har klart OL-kravet før den tid, slik at jeg kan løpe uten press i EM. Det tror jeg er en fordel, sier hun.

Aktiv

Amalie Iuel har også begynt å leke med tanken om å satse på syvkamp i fremtiden. Hun har allerede gjennomført noen konkurranser i USA, der hun går på college i Los Angeles.

– Men jeg sliter litt med kastøvelsene, ler Tyrving-jenta.

LES OGSÅ: Protesterer mot friidrettsplaner på Rud

Det at hun var så aktiv var også en av årsakene til at hun faktisk begynte med friidrett i Tyrving.

– Mamma og pappa synes jeg var litt vel aktiv som barn. Jeg konkurrerte om alt: Førstemann opp trappen, eller førstemann ut i bilen. Til slutt sa de at nå fikk jeg begynne med friidrett i Tyrving for å få ut litt energi, ler hun.

Ski

– Det er et utrolig godt miljø i Tyrving, og jeg har mange god venner i klubben fortsatt, sier hun.

Før den tid skal hun feire julen hjemme i Norge med familien.

LES OGSÅ: Nå starter slaget om Nadderud stadion

– Vi feirer alltid jul hjemme i Norge. Det har vi alltid gjort, og det ser jeg alltid frem til. Det er et av høydepunktene i året. Men det kunne gjerne vært litt snø, slik at jeg kunne gått litt på ski, smiler Amalie Iuel.

Artikkeltags