Skip to main content

Amalie Iuel med OL i blikket

RASK: Amalie Iuel kan bli en av de norske OL-deltagerne i Rio til sommeren. – Det er det som er sesongens store mål, sier hun. FOTO: KARL BRAANAAS
RASK: Amalie Iuel kan bli en av de norske OL-deltagerne i Rio til sommeren. – Det er det som er sesongens store mål, sier hun. FOTO: KARL BRAANAAS

Amalie Iuel (21) ble nærmest kastet inn i friidrettsmiljøet i Tyrving da hun var ni år gammel. Til sommeren kan hun få muligheten til å delta i OL i Rio.

Amalie Iuel fikk enormt med oppmerksomhet på forsommeren i år, da hun etter tre og et halvt år kamp endelig fikk innvilget norsk statsborgerskap. Bærums-jenta er vokst opp på Bekkestua i Bærum, men er født i Danmark med dansk mor og dansknorsk far.

LES OGSÅ: – Helt utenom det vanlige

– Det var en veldig lang prosess med å få innvilget det statsborgerskapet. Jeg fikk først avslag flere ganger, men heldigvis ordnet det seg til slutt, forteller hun til Budstikka på Toppidrettssenteret i Oslo.

Ødelagt

Etter at hun endelig kunne løpe med det norske flagget på brystet, skulle hun stå for det virkelige gjennombruddet i VM i Kina i sommer. Men det gikk ikke så bra på 400 meter hekk, som er hennes øvelse.

Iuel smalt inn i de to første hekkene og fikk løpet ødelagt.

LES OGSÅ: Tyrvings VM-debutant feilet i første hekk

– Jeg hadde på forsesongen jobbet for å få til gode starter, og når jeg endelig fikk det til i VM, så visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre med den, sier hun nå.

Sikter mot OL

Men det som skjedde i verdensmesterskapet i Kina er for lengst glemt. 21-åringen har allerede begynt å sikte seg inn mot det som skjer i Rio de Janeiro i august.

– Det er OL i Rio som er sesongens store mål. Det er ingen tvil om det. Jeg skal dit, sier hun selvsikkert.

LES OGSÅ: Følger i Norges raskeste fotspor

Men hun må prestere for å nå det målet. Faktisk må hun løpe så kjapt på 400 meter hekk som hun aldri tidligere har gjort i karrieren. Norges Friidrettsforbund har et tidskrav på 55,90 for at Amalie Iuel skal få løpe med de norske fargene i OL.

Tøffe krav

– Det er et tøft krav. Jeg må sette personlig rekord og norsk rekord for å klare det. Men holder jeg meg i form, burde det absolutt være innen rekkevidde, sier 21-åringen bestemt.

Målet er å klare tidskravet så tidlig som mulig i sesongen.

LES OGSÅ: Kenneth Gulbrandsen (18) fra Asker er på vei mot motorsporttoppen

– Europamesterskapet i Amsterdam er også et av sesongens delmål, men jeg håper at jeg har klart OL-kravet før den tid, slik at jeg kan løpe uten press i EM. Det tror jeg er en fordel, sier hun.

Aktiv

Amalie Iuel har også begynt å leke med tanken om å satse på syvkamp i fremtiden. Hun har allerede gjennomført noen konkurranser i USA, der hun går på college i Los Angeles.

– Men jeg sliter litt med kastøvelsene, ler Tyrving-jenta.

LES OGSÅ: Protesterer mot friidrettsplaner på Rud

Det at hun var så aktiv var også en av årsakene til at hun faktisk begynte med friidrett i Tyrving.

– Mamma og pappa synes jeg var litt vel aktiv som barn. Jeg konkurrerte om alt: Førstemann opp trappen, eller førstemann ut i bilen. Til slutt sa de at nå fikk jeg begynne med friidrett i Tyrving for å få ut litt energi, ler hun.

Ski

– Det er et utrolig godt miljø i Tyrving, og jeg har mange god venner i klubben fortsatt, sier hun.

Før den tid skal hun feire julen hjemme i Norge med familien.

LES OGSÅ: Nå starter slaget om Nadderud stadion

– Vi feirer alltid jul hjemme i Norge. Det har vi alltid gjort, og det ser jeg alltid frem til. Det er et av høydepunktene i året. Men det kunne gjerne vært litt snø, slik at jeg kunne gått litt på ski, smiler Amalie Iuel.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.