For noen uker siden satte Askerrunden ny rekord. Søndag smalt også Tyrifjorden til med dundrende deltagerrekord.

– Rekord igjen, og dette er tredje året vi kjører rittet etter at vi startet opp igjen. Det som er kult er at vi nå er at blant de fem største landeveisrittene i Norge. Vi er ett av de få som faktisk øker, sier rittleder for Tyrifjorden Rundt, Arild Salte i Bærum og Omegn Cykleklubb (BOC).

Salte sier at Tyrifjorden Rundt er et ritt som i større grad enn andre er folkeritt som setter opplevelser i fokus for dem sykler.

– Jeg tenker at landeveissykling er i større grad fart, og at man ønsker sykle sammen med noen. Da blir man tvunget til være med, sier Salte.

– Er det regn og halvkaldt møter man kanskje ikke til et terrengritt. På landevei kommer lagkapteinen og sier at du har vær så god å stille opp. Man er avhengige av 15–20 mann i rullen. Landeveissykling er mer lagsamarbeid kontra terreng, som er mer individuelt, mener rittlederen.

Han tror også at utstyrshysteriet er mindre i landeveissykling. 

– En landeveissykkel kan du ha i mange år. Terrengsykkel bytter du oftere. Landevei er i skuddet. Det er en lett form å komme seg ut til. 

Salte gir Bærum kommune og Vårt Sandvika mye ros for at Tyrifjorden rundt er blitt så stort. 

LES OGSÅ:

Landslagssjef smalt i asfalten i Tyrifjorden Rundt

Eks-skiløper satte rekord i Vestmarkrittet 

– Gode opplevelser

1.223 syklet Tyrifjorden Rundt. 120–130 ryttere var fra BOC. Klubben stilte med 60 løypevakter og hadde 50–60 personer på matstasjonene. Med Tour of Kids søndag ettermiddag var omlag 2.000 syklister i Sandvika.

– Vi kan fint beherske 3.000-4.000. Det er blitt et kjempestort arrangement. Det er det største idrettsarrangementet i Sandvika, sier Salte og forteller at de legger vekt på å gi folk gode opplevelser.

– Før rittet skal det være lett å parkere. Det skal være lett å finne frem til hvor du skal starte. Å ha dette rittet i Sandvika gjør at opplevelsen blir veldig mye bedre for folk flest, sier han og legger til at med fint vær i tillegg, blir det en fantastisk opplevelse.

– Når rytterne kommer i mål får de ekstra god mat og drikke. Folk får pratet litt sammen etterpå og det er kjempeviktig. Og hvis noen vil kan de også ta seg en øl. Det er ingen andre sykkelritt i Norge som er i nærheten av å være så kortreiste og midt i sentrum. Vi har økt hvert år i tre år. Det er det ikke mange som har klart slik markedet for sykkelritt er nå.

LES OGSÅ:

Asylsøkere stiller som frivillige 

– Mengden sykler landevei

Lørdag ble Vestmarkrittet arrangert. På det meste har rittet hatt godt over 1.000 deltagere. I år var 290 med.

Mangeårig rittleder Anne-Lise Katle påpeker at det er like mange aktive syklister som før.

– Sykkelinteressen går ikke ned. Den store mengden sykler kanskje landeveisritt nå. Vi er et lite ritt og kommer alltid til å være det. Vi har valgt en profil med mye sti og det er for dem som har syklet en del. I starten var vi mer grusveiprofil. Vi kommer nok ikke over 1.000 igjen siden vi har valgt den profilen vi har gjort.

- Fantastisk ramme runde dette

– Landeveissykling er rett og slett sosialt, sier Hans-Christian Francke.

Visekapteinen på BOC 1 var storfornøyd der han koste seg i Sandvika-solen med en vørterøl etter at laget hadde brukt tre timer og 42 minutter på de 145 kilometerne i Tyrifjorden Rundt. Francke sier at også han opplever at det er stor interesse for landeveissykling om dagen.

– Hvis du legger deg på hjul på landevei, så kommer man etter hvert i prat. Plutselig spiser man lunsj sammen og har det hyggelig. Det er veldig samhold i laget. Man tenker på hverandre og passer på hverandre, selv om man sykler 16 mil og det bare skal gå fort. Det er ganske mye småsosial kommunikasjon underveis.

Gunnar Disch fra BOC syklet i fellesstarten over 145 kilometer. Han ble nummer fire i spurten og brukte 3.36,27. Disch er også trener i BOC både for ungdom og seniorer og bekrefter svært høy interesse for landeveissykling.

– Det gror veldig godt i Norge. Jeg tror faktisk at det har mye med Tour de France-sendingene på tv. Samtidig er landeveissykling i stor grad en lagsport.

Bildeserie

Se bildene fra sykkelfesten Vestmarkrittet