Skip to main content

– Unge flørter med nakenbilder

Camilla Klaudiussen spiller i Nudes. – Serien er viktig. Mange kjenner ikke konsekvensen av hva de gjør, sier 20-åringen.

Foto: Trine Jødal

Camilla Klaudiussen (20) spiller i Nudes, TV-serien om nakenbilder som kommer på avveie. – Voksne har ikke nok kunnskap, sier hun.

Tre episoder i TV-serien er lagt til Bærum, og viser hva som skjer når russegutten Victor (18) deler en nakenvideo av en 17-årig jente. Camilla Klaudiussen spiller Victors venninne Gina. 

– TV-serien vil vise hvordan han får det og hvordan alle rundt ham blir påvirket. Gina forsøker å få Victor til å forstå alvoret i det han har gjort, samtidig som hun støtter ham. Gina frykter også at russetiden skal bli ødelagt, sier Klaudiussen. 

– Deling av nakenbilder er for mange unge en måte å flørte på i dag, men det kan være ekstremt ydmykende for en ung person å miste kontroll, og kanskje var ikke intensjonen vond hos den som spredte det, fortsetter hun.

Birk Bjellvåg (19) fra Sandvika var med på innspillingen i russetiden. 

Foto: Nina Abrahamsen

Flere yngre

Medietilsynets «Barn og medier»-undersøkelse fra 2018 viser at 13 prosent av unge i alderen 13 til 18 år har sendt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året. Samtidig har 18 prosent opplevd seksuelle krenkelser på nett. Det er en økning blant de yngste fra 2017 til 2018.

Undersøkelsen viser også at foreldre ofte ikke vet hva deres barn deler på nett, og hvem de prater med.

Fagleder i Politiets Nettpatrulje, overbetjent Anne Katrin Storsveen, forteller at politiet får inn flere saker som gjelder barn og ukjent mottaker som ender med utpressing. Også saker med unge som har sendt nakenbilder med en de stolte på, men som likevel har delt det videre.

– Du bør tenke over hvorfor du sender, og hva som kan gå galt. Tenk også over om du blir gjenkjent på bildet. Det kan være straffbart for den som får nakenbildet å oppbevare det, og det kan være straffbart å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det eller ønsker å motta det, opplyser hun og minner om at alt man deler, også på Snapchat, lagres hos en tredjepart.

– Alt man legger ut er det en tredjepart som eier. Det sier du ja til når du oppretter en konto hos en tilbyder. Det er en av policyvilkårene deres, sier Storsveen. 

Spilte kompis

Birk Bjellvåg (19) fra Sandvika var med på Nudes-innspillingen midt i sin egen russetid. Han spiller en av de fire kompisene i gjengen. 

– Jeg er Jonas, den morsomme, dansende fyren, men som ikke er så god til å snakke om følelser, sier Bjellvåg. (Artikkelen fortsetter under annonsen)

– Serien viser at selv om du er vestkantgutt med høy levestandard, er flink på skolen og en av de kule, kan alt snu på et øyeblikk. Sosiale medier har ingen følelser, det er kaldt og slår hardt når det rammer. Ikke gjør noe i sosiale medier som du ikke ville gjort i virkeligheten. Og vær snill i virkeligheten også, sier 19-åringen. 

Både Bjellvåg og Klaudiussen tror serien kan gi viktig informasjon til målgruppen, spesielt de yngste, men også til lærere og foreldre som ikke får med seg alt. 

 – For foreldre kan det oppleves skamfullt og vondt om barnet har kommet opp i en slik situasjon, men det er viktig å ikke bare være dømmende. Da kan det bare gjøre det enda vanskeligere som ungdom å snakke med foreldre om det, sier Klaudiussen.

– Skaff bevis

– Om et bilde eller en video kommer på avveie, anbefaler Anne Katrin Storsveen å ta kontakt med en man stoler på, eksempelvis foreldre, lærer, miljøarbeider eller søsken. 

– Forsøk å sikre bevis på delingen, som brukernavn, skjermbilder, tidsstempler, chatlogger, nettsider og ip-adresser. Kartlegg hvordan det har eller kan ha blitt spredt. Slettmeg.no og politiet er gode steder å kontakte, anbefaler Storsveen, som opplever en økning i henvendelser.

Mange unge er ikke er klar over konsekvensen av det de gjør når de deler eller videresender nakenbilder av andre. 

– Dette kan havne på rullebladet, og dermed hindre deg i å ta visse utdannelser eller hindre innreise til ulike land, men også stoppe jobbmuligheter, sier Storsveen.

NRK-serien Nudes med Camilla Klaudiussen som Gina og Victor, spilt av Tord Kinge. 

Videoklipp: Nudes/NRK

 

Rektor og foreldre vil ha slutt på stygg språkbruk

Vi foreldre må på banen

Politiet nedringt etter porno-trusler

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.