Skip to main content

TV-profiler snakker om tapet av broren (19)

Fredag kveld er Astrid Nylander Almaas og Jon Almaas gjester i Lindmo. Her snakker de om sin felles oppvekst på Høvik.
Fredag kveld er Astrid Nylander Almaas og Jon Almaas gjester i Lindmo. Her snakker de om sin felles oppvekst på Høvik.
Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

I kveld deltar Jon Almaas og Astrid Nylander Almaas i TV-programmet Lindmo. Der forteller de om broren Olav, som døde bare 19 år gammel.

Programlederen (53) og TV-legen (45) er halvsøsken, og vokste opp på Høvik i Bærum. I kveld er de gjester i TV-programmet «Lindmo», der de for første gang snakker om felles minner fra oppveksten, og tapet av broren Olav. 

Ifølge Se og Hør forteller Jon Almaas og Astrid Nylander Almaas åpenhjertig om broren, som hadde mosaikk downs, det vil si to cellelinjer, en med normale celler og en med celler som har ett kromosom 21 for mye, altså et delvis Downs syndrom.

Olav døde i 1986, bare 19 år gammel.

Skrev bok om psykisk helse

Astrid Nylander Almaas, kjent som lege fra NRK-serien «Hva feiler det deg?» ga nylig ut boken «Helt ærlig» sammen med barne- og ungdomspsykolog Kirsten Holtmon Resaland. 

Da boken, som handler om ungdom og psykisk helse, ble lansert, fortalte også Nylander Almaas om hvordan hun opplevde tenårene. 

– Alle bærer på ting som ikke synes utenpå. Vi gruer oss, er usikre, ensomme, smålige og lurer på om vi er normale. Ved å bli bedre kjent med seg selv, kan man dømme seg selv litt mindre nådeløst og skjønne hvordan vi selv og andre henger sammen, sa TV-legen.

I programmet «Lindmo» kommer det frem at Astrid var 11 år da broren Olav gikk bort. Til programleder Anne Lindmo beskriver hun det som et hull i virkeligheten, og at brorens dødsfall var hennes første møte med livets realiteter. 

– Det var en realisme som jeg ble bærende veldig på etterpå, men som ikke gjør at man ikke kan ha det like morsomt eller at livet ikke har like mye fantastisk å by på, men at ting skjer og de fleste som skal leve et langt liv vil gå gjennom sorg, tap, traumer og vonde dager, sier hun i programmet. 

Vanskelig å prate om

Når Anne Lindmo spør Jon Almaas om hvordan det preget familien å miste en sønn og en bror, svarer Jon:

– Det var jo litt sånn både og på et vis, og det er jo nesten ubehagelig å si det. Men jeg bekymret meg jo da jeg var yngre, uten at vi snakket så mye om det i familien, men «hva skal skje med ham når han blir eldre, hva slags liv skal han leve?»

Den kjente TV-profilen sier det på mange måter var en lettelse da broren døde. 

– Det er ubehagelig å snakke om og å ta til seg, men sånn var det jo, sier han.

Jon Almaas og Erik Follestad ble gode venner da de deltok i årets utgave av 71 grader nord kjendis.
Jon Almaas og Erik Follestad ble gode venner da de deltok i årets utgave av 71 grader nord kjendis.
Foto: foto: tvnorge
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.