Skip to main content

Spiller ufrivillig søsken i ny TV-serie for barn

Maria Ross og Mikkel Brennhovd spiller i NRKs nye dramaserie «Søskensjokk», som hadde premiere søndag 22. desember. 

Foto: EVA GROVEN

Maria Ross og Mikkel Brennhovd fra Bærum spiller i ny NRK-serie om familierelasjoner. Serien fokuserer særlig på barns reaksjoner på nye stesøsken.

Maria Ross (9) fra Snarøya spiller rollen som enebarnet «Sigrid» i NRKs nye serie «Søskensjokk». Hun jubler over å plutselig få tre nye søsken, men bonusbror «Nico», spilt av Mikkel Brennhovd (10) fra Hosle, føler sorg over skilsmissen. 

– Han vil egentlig bare vekk herfra. Det han drømmer om, er å bo sammen med pappaen sin, sier Maria Ross. 

Maria Ross og Mikkel Brennhovd fra Bærum under siste stemmeopptak på serien «Søskensjokk», som har premiere på NRKs julemorgen torsdag.

Foto: Nina Abrahamsen

– Nico savner faren sin, fordi de skater sammen, forklarer Mikkel.

I virkeligheten bor den unge skuespilleren sammen med egne foreldre og to brødre. 

Gjelder mange

I fjor var det 8.900 barn under 18 år som opplevde at foreldrene skilte seg, ifølge Statistisk sentralbyrå. Samboere som flytter fra hverandre er ikke registrert, så tallet på barn som opplever at foreldrene skiller lag er langt høyere. NRK-produsent Lis Fredslund Petersen fra Asker opplyser at ideen til serien kom fordi svært mange barn i Norge opplever å få stesøsken. 

– Rundt 50 prosent skiller seg og mange barnefamilier må finne nye måter å leve sammen på. Det er mye snakk om hvordan det er å være stemor og stefar, men ikke så mye om hvordan det er å være stesøsken. 

Maria Ross i midten gleder seg over den nye søskenflokken som flytter inn fordi faren har fått ny kjæreste. Gleden er ikke gjensidig i serien «Søskensjokk». 

Foto: NRK

Sjalusi og blankt hat

TV-teamet har intervjuet helsesøstre og psykologer, i tillegg til barn og unge som forteller om sine erfaringer. Mange hadde sterke meninger om hvordan foreldrene håndterte situasjonen og de fleste syntes ting gikk altfor fort. Flere fortalte om sjalusi og noen om blankt hat og vold. 

– Noen foreldre mister hodet helt når de blir forelsket, mens andre holder kjæresten unna i ett til to år, sier Petersen.

Mikkel Brennhovd spiller Nico og Maria Ross spiller Sigrid. Det tar tid før de finner tonen. 

Foto: Nina Abrahamsen

– Nico i serien må komme over sin sorg og bli klar for nytt søskenforhold. Det kan ta lengre tid for noen enn for andre. Det meste går seg jo til med tiden. Det gjør det også i serien, sier regissør Solveig Wedøe. 

Respekter barna

Relasjonsterapeut Dora Thorhallsdottir mener det er viktig å respektere barnas reaksjoner og tillate dem å føle det de føler. 

– Mange lar ikke barna få være en del av prosessen. De glemmer at det også er barnas trygghet som blir rokket ved. I starten kan man rett og slett føle frykt fordi alt plutselig endres. Enkelte er også redde for at far eller mor blir mer glad i stebarna enn i dem, sier hun. 

– Jeg er ikke tilhenger av at foreldre forhaster seg, eller setter seg selv fremfor barna. Det aller meste går seg til om man bruker nok tid, kanskje kan man dra på noen ferier sammen først. Det finnes også dem som velger å bo hver for seg til ungene er ute av redet, det har jeg respekt for. 

I starten kan man rett og slett føle frykt fordi alt plutselig endres.
Dora Thorhallsdottir, relasjonsterapeut

For brått?

Skuespiller Mikkel Brennhovd (10) synes selv det hadde vært uvant å få noen helt andre søsken og tror det kan skje litt for brått for enkelte barn. 

– Men jeg kjenner noen som har fått nye søsken og jeg tror det har gått ganske bra, sier 10-åringen. 

– Jeg tror denne serien er bra å se på for mange. Det er nok noen barn som har det vondt inni seg, sier kollega Maria Ross.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.