Skip to main content

Jonathan (49) fra Høvik forteller om livet sitt på NRK

Jonathan Colman fra Høvik er med i NRK-programmet «Datoen», fordi han er født på samme dag som komiker Linn Skåber. 

Foto: Monster/NRK

Fordi Jonathan Colman (49) er født på samme dag som Linn Skåber, skal han fortelle historien om sitt liv på TV mandag kveld. 

Jonathan Colman fra Høvik fant brevet fra NRK i postkassen rett etter sommerferien. 

– Jeg kjente ikke til programmet «Datoen» og tenkte at jeg ikke var aktuell. Så jeg bare kastet brevet. Så fikk jeg enda et brev, og det kastet jeg også. 

Det er litt mot alle odds at 49-åringen forteller historien om sitt liv på NRK1 mandag kveld. 

Ikke var han født i Norge - han er født i USA. 

Her hadde han en grenseløs hippie-barndom fulgt av ungdomstid hvor han var i ferd med å krysse grensen fra rampete til noe mer alvorlig. Inspirasjon til å skjerpe seg, fant han i møtet med en «supervakker» utvekslingsstudent fra Norge, Helene fra Høvik. 

Så var han nær ved å blø ihjel, da han kollapset på en brygge med sprukken hovedpulsåre i 2013.

Ja, og ikke tar han telefonen når han ikke kjenner nummeret som ringer heller.

Kontakter alle i Norge

Men produksjonsselskapet Monster ga seg ikke. Hver episode av NRK-programmet «Datoen», som nå er i sin fjerde sesong, er fortellinger om tre mennesker født på samme dag. Én av dem er alltid en kjendis. 

For episoden som sendes i mandag kveld, var Linn Skåber plukket ut. 

NRK-programmet «Datoen» har alltid én kjendis og to vanlige mennesker - som har det til felles at de er født på samme dag. 6. januar er det komiker Linn Skåber, kjent blant annet fra Nytt på Nytt, som er kjendisen. Her avbildet med makkere Jon Almaas og Knut Nærum. 

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Hun er født 31. mars 1970. 

I research-fasen kontaktet Monster alle i Norge som er født denne dagen. Veldig mange av dem som blir kontaktet reagerer slik som Colman gjorde, forteller prosjektredaktør Marie Sjo i NRK. 

– Jeg har jo ikke noe å fortelle, det er vel ikke noe spesielt med mitt liv. 

Sjo innvender:

– Men vi har alle en historie. Vi opplever alle gleder, sorger, skuffelser, og tar valg som definerer våre liv, insisterer Sjo. 

– Givende å tenke gjennom livet

Da TV-teamet endelig fikk Colman til å ta telefonen, var han ikke vanskelig å be. 

– Nei, jeg syntes rett og slett det var litt gøy å få se en TV-produksjon, og fortelle om viktige endringer i livet mitt. 

Fra innspillingen av «Datoen». 

Foto: Monster/NRK

Han har hatt tid til å reflektere tidligere også. Da hovedpulsåren brast, ble Colman liggende i koma i tre måneder. Da han våknet opp, kunne han ikke lenger røre seg. Selv stemmemusklene hadde dovnet hen. 

– Jeg lå alene og kikket i taket, for jeg kunne ikke bevege hodet. 

Han slet med å sove, og brukte de lange timene til å huske mest mulig fra livet sitt. Han konkluderte - og slik tenker han fortsatt - at han bare har gode minner. 

– Ikke en vond tanke noe sted. Jeg har vært heldig. 

Elsker Bærum

Slik tenker han fortsatt. Etter sykdommen er han blitt sittende i rullestol, men han kan fortsatt nyte båtlivet i Bærums skjærgård. Han og kona har den samme gode vennekretsen på Høvik, som han møtte like etter at han for første gang landet «et sted som luktet helt fantastisk». Han er ikke helt sikker på om det virkelig kan ha vært Fornebu lufthavn. 

Bærum elsket han fra første øyeblikk. 

Linn Skåber, derimot, åpner sin tv-opptreden med en litt annen hilsen til Budstikkas nedslagsfelt: 

«Jeg er da, av alle ting, født i Bærum. Og da sa moren min til faren min etter et stund at hun enten måtte skille seg, eller flytte nærmere søstra si. For de var enegga tvillinger og kunne ikke være borte fra hverandre.»

Gode seertall

Selv om Skåber er kjendis og Colman en såkalt «vanlig mann», handler deres fortellinger om allmenne opplevelser - som Skåbers sorg over faren, moren og tanten, og Colmans første kyss med jenta som skulle bli hans kone - mens bilradioen spilte «Take My Breath Away» fra filmen Top Gun. 

Programmene er også portretter av en annen tid. For Sjo og kollegene er nasjonen Norge alltid den fjerde hovedpersonen «Datoen». 

Nasjonen Norge har så langt respondert veldig positivt. «Datoen» startet sin fjerde sesong 1. nyttårsdag med 713.000 lineær-tv-tittere. I tillegg kommer strømmetall som det første døgnet rundet 45.000, og fortsetter å øke. Til sammenligning pleier Dagsrevyen å ligge på 600.000 seere. 

– I en kontekst hvor seertallene for lineær-tv er i fritt fall, er 713.000 veldig, veldig høyt, sier prosjektredaktør Sjo. 

Hun følger også med på seerkurven for programmene. Det vil si hvor vidt seerne lar seg fenge av programmet fra start til slutt - eller svitsjer videre før det er slutt. 

 Den er snorrett. Ingen begynner å se og tenker at dette ikke er noe for meg. Vi er stolte av «Datoen», sier Sjo.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.