I 28 år har Erik fylt leketøyshyllene – nå fyller han TV-skjermen
Før jul skal Hosle-mannen Erik Legernes kåre Norges første LEGO-mester.
Av de mange kontorvinduene i Granfoss Næringspark, er det én vindusrekke som skiller seg spesielt ut. Her står rader med LEGO-sett på utstilling og på toppen av trappen står en mann med LEGO-T-skjorte under dressjakka.
Mannen er designsjef Erik Legernes fra Hosle. De siste 21 årene har han stått bak flere av selskapets suksesser og serier.
Denne høsten har han fått enda en tittel; «brikkemester». Legernes er fagdommer i den norske versjonen av «LEGO Masters»-programmet, som i dag har varianter i om lag 20 land.
Programmet hadde premiere i oktober og har på det meste hatt nesten 400.000 seere.
Legernes tar oss med inn i et kontorlandskap fylt til taket av et bredt spekter LEGO-varianter.
Brikkemester Legernes
Da Legernes ble spurt om å være brikkemester, var han i utgangspunktet skeptisk.
– Når jeg har sett på andre lands versjoner av showet, har jeg vært grovt uenig med alt dommerne sa og mente, sier han.
Han roser produksjonsteamet, deltagerne og programleder Solbakken for å ha klart å lage et gøy arbeidsmiljø, et TV-produkt med høy standard og ordentlig «feel-good»-følelse.
– Jeg er utrolig stolt av å være en del av dette. I starten slet jeg veldig med nervene, men så innså jeg at jeg bare måtte være meg selv og ha det gøy. Da blir det også et bedre produkt.
LEGO Masters-produsent i Mastiff, Gry Elise Jacobsen, skal ikke ha lagt merke til Legernes TV-nerver i det hele tatt.
– Han var jo rett og slett en gave. Først og fremst er det bare han i Norge og verden som har den kompetansen, og så er han en fyr som skinte i TV-ruta fra første stund, sier Jacobsen.
Hun beskriver ham som en ekstremt engasjert og lærevillig kollega, som på tross av å skulle være den autoritære på settet, også var både ydmyk og vennlig.
Startet i det små
Legernes anslår at det nå er 28 år siden han begynte å lage leker. Han startet, passende nok som LEGO selv, med å lage treleker.
– Jeg jobbet på SFO ved Huseby skole og en dag dro vi til Bogstad med noen store treseilbåter vi hadde jobbet med i sløyden. Mens vi holdt på, slo det meg at dette var det jeg ville gjøre med livet mitt.
Han begynte deretter å studere kunst og håndverk og senere videre til industridesign. Men han ønsket å spisse kompetansen enda mer.
– Jeg gjorde oppgavene vi fikk på skolen. Men alt jeg laget, ble bare til leketøy.
Løsningen ble to år på Fashion Institute of Technology i New York, hvor Legernes også var praktikant hos leketøysgiganten Fisher Price. Via skolen ble han invitert til en workshop hos LEGO, som i 2000 tilbød ham jobben som designer.
Levende og lokaltestet
Siden den gang har Legernes vært delaktig i flere av selskapets store suksesser og kjipe flopper.
– Jeg har lenge vært tilhenger av prototypebygging. Det å faktisk teste leken i praksis, og spesielt sammen med barn, er viktig for å få det best mulig.
Mange av Legernes' egne prosjekter er testet hjemme på Hosle med sønnen og hans venner. LEGOkassen står alltid lett tilgjengelig.
– For meg er det tre ting som er viktige å få til, nemlig at modellene, karakterene og kjøretøyene blir levende. Jo mer jeg legger inn av funksjoner og muligheter, jo bedre blir det, sier Legernes.
Mens vi prater nevner han at Bærum har en mye tettere tilknytning til LEGO enn man skulle trodd. Mange Bærumsbarn har vært med å forme settene vi finner på butikkhyllene i dag.
– Det var barneskoleelevene på Ski og Bærums Verk som var med å teste og hjalp oss utvikle Ninjago, da jeg for ti år tiden siden fikk i oppgave å lage et helt nytt varemerke-univers for LEGO, forteller Legernes.
Ninjago viste seg å bli en av LEGOs største og mest suksessfulle varemerker.