– Vi kan ikke la noe være uprøvd, sier Ståle Botn om engasjementet rundt sjokoladen Lohengrin som Freia har besluttet at skal ut av produksjonen.

Fredag startet Botn en Facebook-gruppe «Lohengrins venner» i et desperat forsøkt på å påvirke beslutningen.

Etter fire dager har gruppen nå 5.142 medlemmer.

– Det er en promille av Norges befolkning. Jeg trodde gruppen kunne bli stor, men at det skjedde så raskt har nok overrasket meg litt, sier han.

LES OGSÅ: Vil redde populær kaffebar med Facebook-aksjon

Advokat John Christian Elden har også engasjert seg i gruppen på Facebook.

– Lohengrin betyr nostalgi og glede. Ikke bare har den vært et lyspunkt i godteverden i hele mitt liv, men også mine foreldres og besteforeldres liv – kan det bli bedre, undrer han overfor Budstikka.

Arkitekttegnet

Den 108 år gamle sjokoladen er tegnet av arkitekten Henrik Bull og utformet som et rosepyntet kjøttbein fylt med romkrem.

De første som spiste den da den kom på markedet i 1911 satt i salen på Nationaltheatret, også tegnet av arkitekt Bull. På scenen var det premiere på Richard Wagners opera: Lohengrin.

De to første årene ble sjokoladen kun solgt på teateret. Først to år senere, i 1913, ble den tilgjengelig i butikkene.

– Dette er så mye mer enn en sjokolade, sier Botn og viser til at Lohengrin fikk status som kulturminne i 2009.

Han mener det ikke finnes lignende sjokolader i verden som er tegnet av en arkitekt og som har status som kulturminne.

Nå har han tro på at en pressgruppe på Facebook kan påvirke produsenten.

– Vi forsøker blant annet å påvirke dagligvarekjeder som kan utøve videre press overfor produsenten. Ellers har vi også snakket om å trykke opp kaffekopper, t-skjorter. Eventuelt kan det bli fakkeltog, sier Botn.

Fakkeltog?

– Jeg utelukker ingenting. De ivrigste kommer ikke til å slippe taket.

Forsvinner i februar

Til Aftenposten sier kommunikasjonsdirektør i Freia-eier Mondelez International, Celin Huseby, at Lohengrin forsvinner fra butikkhyllene i februar, og at de forstår at folk reagerer.

– Det er alltid trist når gode, gamle klassikere forsvinner ut av sortimentet. Men vi håper de som er skuffet, finner nye favoritter blant dem vi har i porteføljen, sier hun til avisen.

Flere av medlemmene i Facebook-gruppen har vært irriterte over at Freia flere ganger har kommet med et standarisert svar.

Botn har full forståelse for at Freia driver butikk.

– Derfor har det også vært en del selvransakelse i gruppen, med beskjed om at vi må kjøpe sjokoladen oftere enn bare til jul, sier han.

LES OGSÅ: Til kamp for kaffe og kebab

Unge og engasjerte

I løpet av de siste par dagene har Ståle Botn hentet inn ekstra administratorer til Facebook-gruppen for å holde orden på henvendelser og kommentarer som strømmer inn.

Han er glad for at en gruppe med så mange følgere har klart å unngå nettrollene, og registrerer mange bilder og tips om kiosker og butikker som fortsatt har sjokolader igjen.

«Da jeg var liten og dro på sørlandsferie, fikk jeg alltid en Lohengrin når jeg kjørte med Bastø-ferga mellom Moss og Horten. At denne avbildede sjokoladen kan være den siste jeg noen gang spiser, er bare for ille», skriver Tove Irén Becker på Facebook.

«Det vi i alle fall kan glede oss over, er at her er vi samla – alle vi som blir ledd litt overbærende av når vi velger Gæmlis-sjokoladen Lohengrin. På linje med kamferdrops og kremtopper og møllkuler ... Se det – vi er faktisk mange også. Og det er jo stas, midt i lengselen», skriver Christina Bjørnsdatter Langballe.

Ifølge Ståle Botn er over halvparten av medlemmene i gruppen mellom 35 og 44 år.

– Det er også en ikke ubetydelig medlemsmasse i alderen 17 til 24 år. Jeg vet at mange har Lohengrin-minner knyttet til besteforeldrene sine. Det er mye følelser involvert i dette, sier han.