Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
"Bli med på den ultimate turen! Garantert en opplevelse. Er litt få påmeldte i år og du trengs for å holde dette unike rennet i live."
Meldingen tikket inn på Facebook tidligere uken. En oppfordring om å delta i Grenaderen på ski. For det spøker for det tradisjonsrike skirennet. Drøyt 70 påmeldte er for få. Melder ikke flere seg på, blir rennet avlyst.
Derfor tys det til vennelister i et forsøk på å invitere flere av oss til rennet, inkludert de av oss som har logget 12 kilometer langrenn på Strava denne vinteren.
Nå vil sikkert noen mene at Grenaderen er for de spesielt interesserte. Et 90 kilometer langt slit gjennom marka er ikke for alle. Men det fantes en tid, da nesten 2.000 spente på seg skiene i Hakadal og gikk gjennom marka til Asker.
Det som ikke er spesielt med Grenaderen, er situasjonen de befinner i. Interessen for turlangrenn er nedadgående. Allerede i 2016 skrev Aftenposten om fallende deltagelse i Birkebeinerrennet. Det begynner å bli noen år siden "alle" skulle til Italia for å gå Marcialonga, og lenge før pandemien var analysen at turrenn ikke lenger var trendy.

Svikter turrenn – vurderer å avlyse igjen: – Veldig trist
Denne lørdagen arrangeres en annen turklassiker, Holmenkollmarsjen. Fredag var 1.369 påmeldt en av de to distansene. Et pent antall, men i 2014 var det 4.800 som fullførte rennet.
Tilsvarende har vi sett deltagelsen i sykkelritt stupe. Ritt etter ritt ble avlyst sist sommer med påfølgende inntektstap for arrangører og forbund.
Gir de opp, er det mange som blir noen opplevelser fattigere.
At mange velger noe annet enn å jage merket i Birken eller gå ni mil på ski i marka med startnummer, er så sin sak. Bekymringen er hva det gjør med aktiviteten i arrangørklubbene. Tidligere har disse rennene og rittene tidvis gitt gode tilskudd til klubbkassene. Penger som igjen kunne pløyes tilbake i aktivitet, for eksempel for barn og unge.

– De viktigste i et skirenn er ikke de første, men de siste. Det er vi bak som skaper vinnerne.
Nå vegrer mange av de samme klubbene seg, nettopp fordi deltagelsen er lav og frykten for underskudd øker. For det vil være kostnader forbundet med å arrangere, uansett hvor flinke disse klubbene er til å mobilisere frivillige.
Der ligger også den andre bekymringen. At ildsjeler gir opp. Rennleder i Grenaderen, Håvard Lillegård, har vært med siden slutten av 90-tallet. Det innebærer utallige dugnadstimer.
Det finnes mange som Lillegård. De motiveres som regel av å skape noe for andre. Se skiløpere fornøyde krysse mållinjen, enten det er sol og silkeføre eller sludd og klister.
Gir de opp, er det mange som blir noen opplevelser fattigere.
Ps! Også turrennet Vester-Gyllen er avlyst i vinter, men det skjer grunnet uenighet mellom grunneier og Skiforeningen om preparering av traseen.

Konflikten løser seg ikke – skirenn avlyses igjen: – Jeg synes det er sørgelig og trist