– Når jeg løper, må jeg passe på at jeg følger de hvite linjene i løpebanen. Ellers er det ikke godt å vite hvor jeg ender!

Christian Eitrem (81) er et levende bevis på at intet hinder er for stort, så lenge man har vilje og støtte.

Fire ganger i uken trener han løping og gymnastikk, selv om grønn stær har tatt det aller meste av synet hans. Grønn stær er en sykdom der trykket inne i øyet er for høyt. Over tid skader det fibrene i synsnerven, og når tilstrekkelig mange tråder er skadet oppstår blinde flekker i synsfeltet.

– Jeg har 3 prosent syn igjen på venstre øye, og har vært helt blind på det høyre siden 1995, forteller Christian.

LES OGSÅ: 100 på gratis trening i sommervarmen

Uvurderlige June

Med seg på treningsøktene har han kona June.

– Så lenge June får meg til Nadderud og riktig bane, ordner jeg resten. Jeg stopper nok aldri å trene, ler han.

– Jeg er utdannet som trener selv, og forstår godt hva han trenger. Det er i tillegg gøy å se alt det gir ham å få trent, legger June til.

Støttespiller nummer én forteller at selv om ektemannen er aldri så pigg, er det ikke alt som er like enkelt.

– Hjemme trenger han jo en del hjelp. Det er opp til meg å få ham til Nadderud og andre steder hvor han skal trene, eller rett og slett bare gjøre noe. Jeg vet at han elsker å løpe og trene, og hvis jeg kan hjelpe, er det bare bra, sier hun.

LES MER: Vant pris for plogging-initiativ

Roser folkene rundt dem

Christian løper halve banelengden, 200 meter, åtte ganger hver gang han trener.

– Og så jogger jeg samme vei tilbake etterpå. Det er fordi jeg er så fryktelig redd for å treffe noen, særlig hvis det er små barn til stede, forklarer han.

– De som trener her er veldig søte. Stabæk-folkene, også. Christian kolliderte med en maskin her en gang, og da kom det folk styrtende ut fra klubbhuset og ville hjelpe med en gang, sier June.

– Andre rundt oss er så positive. Det sier noe om hvor godt folk tar vare på hverandre her, er de begge enige i.

– Hvor lenge har dere vært gift?

– Det er lenge! 57 år, sier Christian.

– Det stemmer. Helt siden vi ble kjærester i skoletiden, sier June, mens smilene brer seg hos begge.

Skal trene videre – uansett

Christian har som nevnt 3 prosent syn igjen på et øye. Om ikke mange år er nok synet borte for godt, der også, men tro ikke at det stopper 81-åringen.

– Da må jeg nok kutte løpingen, med mindre jeg får med ledsager og kan løpe inne, da, sier 81-åringen.

– Det kan jo gå, det også.

Her er ekspertens råd

– Super måte å holde seg i form på, sier Eystein Enoksen (73) om løpetrening i godt voksen alder. Hvis kroppen tåler det, vel å merke.

– Løpetrening i den alderen går fint, så lenge man har bein og kropp til å gjøre det, sier Eystein Enoksen.

Han er professor i treningsvitenskap ved seksjon for fysisk Prestasjonsevne på Idrettshøgskolen.

Asker-mannen sier poenget for trening når man runder 80 år er hva kroppen tåler. Han påpeker at svømming, sykling og langrenn ofte kan være bedre hvis løping gir for stor belastning på kroppen.

Enoksen understreker også at løping gir god trening for mer enn kondisjonen.

– I tillegg til å stimulere hjertet og kretsløpet, gir løping god stimulering av muskler i beina. Løping gir mer styrketrening enn for eksempel sykling, fordi man må ta imot to-tre ganger kroppsvekten på hvert løpesteg. Da får man veldig effektiv og optimal styrketrening for beina, sier han.

Moderat intensitet

Professoren sier muskelkraften forsvinner ekstremt mye for alle fra 50-60-årsalderen. Han sier forskning viser at moderat intensitet har best effekt på kondisjonen for folk i godt voksen alder.

– Så lenge man holder seg innenfor moderat belastning er det bra for hjerte og kretsløp. Problemet er hvis man går på for hardt, det kan gi belastning for hjertet. Moderat intensitet gir mer effekt enn helt rolig intensitet og gir ikke samme risiko for hjertet som ved hard belastning. Kortintervall er en fin måte å gjøre det på, kommenterer Eystein Enoksen.