– Jeg trodde først farten skulle være 80 km/t, det hadde jeg ikke turt. Men man merket det godt ved 8 km/t også, sier Atib Ahmed.

Han har nettopp prøvd «Bråstoppen» ved trafikkstasjonen på Billingstad. Ved siden av han i den åpne bilen, som brått stopper i 8 km/t, sitter Mussie Weldu fra Gjettum. Begge er i ferd med å ta førerkort for klasse D (buss). Men denne dagen er det trafikksikkerhet som står på timeplanen.

LES MER: Senk farten i møte med hest

LES OGSÅ: Nå er vi blitt flinke til å bruke blinklys

150 flyktninger på kurs

Denne uken skal 150 flyktninger kurses i alt som har med trafikkopplæring å gjøre. Før turen gikk til Billingstad hadde den første gruppen gjennomført en to timer lang teoriøkt.

– Den var veldig bra. Selv om jeg har lappen var det mye å lære. Det er veldig mye forskjellig fra Eritrea, sier Mussie.

Han flyktet fra hjemlandet for halvannet år siden. Der hadde han sertifikat for både bil og lastebil. Nå har han tatt lappen for personbil her i Norge. Snart er også busslappen i boks.

– Planen er å skaffe meg en jobb som bussjåfør allerede til våren, forteller Mussie.

Samme plan har Atib Ahmed.

– Jeg vet at det er stor etterspørsel etter bussjåfører nå som det skal satset så mye på kollektivt i Oslo-området. Jeg er utdannet i statsvitenskap fra Sudan, men det er ikke så lett å få jobb som det. Så derfor tar jeg busslappen. Da er det viktig å lære mye om trafikksikkerhet. Så dette kurset er midt i blinken for meg, forteller Atib.

Vil bli mer mobil

Ghofran Ibrahim har ikke sertifikat. Men hun ønsker seg det sterkt.

– Da vil det bli mye lettere for meg å komme meg rundt. Nå tar det veldig mye tid med buss, sier 26-åringen som kom til Norge fra Syria for to og et halvt år siden.

Hun synes alt hun lærte på kurset var nyttig.

– Det er veldig bra å lære hvordan ting fungerer i Norge. Det er annerledes enn i Syria, sier hun.

Ideen om å holde et eget trafikkopplæringskurs for bosatte flyktninger i Bærum kom fra de ansatte på voksenopplæringssenteret. Selve kurset gjennomføres i samarbeid med Statens vegvesen, for første gang denne uken.

– Vi er innom en del trafikkrelaterte områder på introduksjonskurset, men følte det var behov for mer siden norsk trafikkultur skiller seg fra den kulturen mange av flyktningene kommer fra. sier Iselin Roberg hos voksenopplæringssenteret i Sandvika.