Advokat Brynjar Meling: - Eldre sjåfører blir et økende samfunnsproblem

PÅRØRENDE: Advokat Brynjar Meling er klar på at det tross alt er enklere å ta opp bilkjøringen med eldre foreldre før det går galt, enn etter en ulykke. – Den gode samtalen kan gjøre at den eldre kan avslutte som sjåfør med verdigheten i behold, mener Meling.

PÅRØRENDE: Advokat Brynjar Meling er klar på at det tross alt er enklere å ta opp bilkjøringen med eldre foreldre før det går galt, enn etter en ulykke. – Den gode samtalen kan gjøre at den eldre kan avslutte som sjåfør med verdigheten i behold, mener Meling. Foto:

På få dager har to eldre sjåfører fått beslaglagt førerkortet på grunn av kjøreadferd.

DEL

– Politiet stanset en bil på E18 ved Solbrå klokken 03.45 natt til i går på grunn av «merkelig kjøreadferd», sa operasjonsleder Vidar Pedersen i politiet onsdag morgen.

Etter en prat med mannen, vurderte politipatruljen at han ikke var skikket til å kjøre videre. Førerkortet ble beslaglagt.

Da var det bare gått tre dager siden forrige hendelse hvor en eldre bilfører fikk førerkortet beslaglagt. Da mannen skulle parkere på Holmensenteret, glemte han å svinge, noe som førte til store materielle skader.

Det fikk advokat Brynjar Meling til å skrive følgende Twitter-melding:

Tok samtalen med faren sin

Han har selv kjent problemstillingen på nært hold, sist med sin nå avdøde far.

– Jeg husker en god samtale med min egen far. Jeg spurte ham hvordan han opplevde det å kjøre bil. Vi snakket om hvordan vi mennesker får dårligere syn og hørsel når vi blir eldre. Samtalen endte med at han selv, med verdigheten i behold, ringte og avbestilte legetimen der han skulle fornye førerkortet. Så leverte han det inn selv, forteller Meling.

Løsningen i familien ble at kona overtok som sjåfør.

– Jeg tror faren min opplevde at det var greit. Det hadde vært verre for ham hvis han var blitt fratatt lappen, sier Meling.

Advokaten tror det kommer til å bli store utfordringer knyttet til trafikk og eldre på grunn av eldrebølgen.

STORE SKADER: En eldre fører fikk beslaglagt førerkortet etter et uhell på Holmen senter forrige lørdag.

STORE SKADER: En eldre fører fikk beslaglagt førerkortet etter et uhell på Holmen senter forrige lørdag. Foto:

– Eldre sjåfører vil bli et samfunnsproblem, og en stor utfordring. Det er bedre å ta ansvar i forkant, enn etter at man er knust eller har tatt et liv som følge av en ulykke. Når tegn som knuste blinklys, bulker på skjermene og flisete garasjeporter dukker opp, er det på høy tid å ta disse samtalene, mener Meling.

Bekymret

I desember rykket politiet i Sandvika ut med advarsler og oppfordringer til ettertanke, etter flere ulykker med eldre sjåfører.

Tre ulykker i slutten av november og begynnelsen av desember, skjedde ved at eldre sjåfører kjørte på gående i fotgjengerfelt.

Dette gjorde at politiet ba om hjelp til vurdering av sjåføregenskapene.

Kommunikasjonssjef i Senior Norge, Christin Engelstad, sier at folk kan overvurdere egne kjøreegenskaper, men at det gjelder uavhengig av alder og kjønn.

TALSKVINNE: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Seniorsaken.

TALSKVINNE: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Seniorsaken. Foto:

– Undersøkelser viser at mange eldre kompenserer eventuelt redusert oppmerksomhet og begrenset bevegelighet med å kjøre mer forsiktig, kjøre der de er kjent og i dagslys.

Hun mener at legen også har et stort ansvar, sammen med trafikanten. Engelstad sier det kan være tøft for flere eldre å miste lappen, ofte spesielt for menn.

– Mange eldre synes det er fælt å miste lappen, det kan føre til kjempestore endringer i livskvaliteten.

Vi har skrevet om problematikken rundt eldre og trafikk tidligere, her er et utvalg saker:

Artikkeltags