Tore Vrålstad, født 7. februar 1940, døde uventet natt til 1. juledag 2022, 82 år gammel.

Tore ble geolog ved UiO, og utviklet seg til en eminent fagmann innen prospektering av mineraler og metaller for industriell bruk. Han kom til å reise jorden rundt for å finne og kartlegge råmaterialer for norsk industri; i skoger, ørkener, arktisk tundra og i jungelstrøk.

Karrieren startet på Svalbard for Norges geologiske undersøkelse (NGU), og fortsatte i Norsk Hydro (senere Yara), hvor han var i 34 år som sjefgeolog.

Han var på hyppig reisefot rundt om på jordkloden, og kom til å kartlegge en bred portefølje av mineraler, blant annet flere steder i Sibir, i Kina og i Nord-Korea (her ble han oppsøkt av et nysgjerrig CIA ved hjemkomst). Han oppdaget at Norge huser Europas største molybdenforekomst, i Hurdal.

For at et funn skal vise seg industrielt, økonomisk og politisk drivverdig er det en rekke parametere som må oppfylles, og det ligger i geologens lodd at de fleste forekomster ikke kommer så langt. Men Tore opplevde nettopp dette flere ganger; magnesittgruver i Australia, kaliuimsalter i Etiopia, apatitt (fosfat) i Mosambik og i Quebec (Canada).

Med sin erfaring og unike kunnskaper fortsatte geologlivet da han ble pensjonist. Han fikk utallige henvendelser fra inn- og utland, og han ble involvert i en rekke prosjekter, som mineraler i Nordland, gull i Finnmark og i Guinea (Afrika), og sjeldne jordarter i Fen (i Telemark) og i Misvær.

Tore var utrustet med entusiasme og formidlingsevne, og som pensjonist fikk han stor suksess som foredragsholder rundt om i alle slags lokale foreninger. På Asker Museum underviste han i 15 år ungdomsskoleelever om mineralet kalk, som har vært så viktig i Askers historie.

En fremragende fagmann og god venn har forlatt oss.

David Ettner

Jan Tønseth